Informace o činnosti krajské rady Jihočeského kraje mezi třetím a čtvrtým zasedáním

Ve sledovaném období se uskutečnila tři  zasedání předsednictva. Svou činností krajská rada zajišťovala úkoly vyplývající z rozpracovaných závěrů 2. sjezdu Rady.

 VYJEDNÁVACÍ AKTIVITY

  • 20.1.2014 - Setkání představitelů Jihočeského kraje se zástupci krajské rady seniorů a dalšími hosty.  Setkání se uskutečnilo na základě výzvy hejtmana a bylo zaměřeno k projednání některých otázek souvisejících s činností krajské rady podle informací poskytnutých představitwlům kraje výborem MěO SD v Českých Budějovicích. Ze setkání byl pořízen záznam, který byl dán k dispozici členům předsednictva KRS a zaslán též na krajský úřad a magistrát města České Budějovice.
  • 24.2.2014 - Setkání zástupců KRS na krajském úřadu s pověřenými zástupci Jihočeského kraje pro styk s krajskou radou seniorů p. Studenovským, vedoucím odboru sociálních věcí a zdravotnictví a p. Henzelyovou, pracovnicí kontrolního a koordinačního oddělení. Ve smyslu závěrů ze setkání z 20. ledna a našich připomínek, byly upřesněny a dohodnuty další kroky k zajištění práce krajské rady.
  • 3.3.2014 - Uzavření smlouvy o poskytnutí příspěvku krajské radě od Jihočeského kraje.

 O výše uvedených vyjednávacích aktivitách s krajským úřadem je společná informace uložena na webových stránkách krajské rady – zde.

  •  12.3.2014 - Setkání s poslankyní dolní komory Parlamentu ČR p. Alenou Nohavovou – text je na webových stránkách krajské rady - zde.
  • 7.4.2014 - Setkání s poslankyní dolní komory Parlamentu ČR p. Ing. Radkou Maxovou – text je na webových stránkách krajské rady - zde
  • 16.4.2014 - Setkání se senátorem a předsedou Strany práv občanů p. Ing. Janem Velebou a s vedením krajské organizace SPO - text je na webových stránkách krajské rady - zde

ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA

Předsednictvo KRS – 11.2.2014

1. Informace o vyúčtování příspěvku poskytnutého v roce 2013 krajské radě Jihočeským krajem
Informaci přednesl předseda krajské rady. Kompletní zpráva v této věci byla krajskému úřadu předána 15. ledna 2014.

 2. Informace krajské kontrolní a revirní komise
Informaci přednesla předsedkyně KKRK . V této věci byla projednána zpráva KKRK o provedené celoroční kontrole inventarizace majetku, činnosti a hospodaření krajské rady seniorů. KKRK v uvedených oblastech neshledala závady, bylo konstatováno, že činnost KRS se uskutečňovala v souladu s plánem práce. Zpráva byla zaslána Ústřední kontrolní a revizní komisi.

3. Výstavba rad seniorů
Byl projednán další postup v rozšiřování městských rad seniorů:

  • Organizace sdružené v krajské radě, které mají celokrajskou působnost, zajistí delegování svého člena v daném místě do městské rady seniorů.
  • V této věci bude jednáno s krajským vedením ČSSD a KSČM, které mají pomoc při utváření rad seniorů zakotvenou v součinnostních dohodách s Radou seniorů ČR. Vzhledem k novým podmínkám bude jednáno i s dalšími politickými subjekty.
  • V letošním roce se zaměřit na ustavení několika městských rad v bývalých okresních městech. Podpořit jejich ustavení i v místech, kde v této věci vznikne iniciativa na straně místních orgánů a organizací.

4. Zajišťování projektu slevových karet Senior Pas
V kraji bylo k 10. únoru t.r. vystaveno 934 Senior Pasů. V činnosti koordinátora tohoto projektu, společnosti Sun Drive Communications /SDC/ vidíme tyto problémy:

  • Výrazné zaostávání tvorby portfolia poskytovatelů slev.
  • Neplnění dohody uzavřené v této věci pro rok 2013 mezi SDC a Radou seniorů ČR.
  • K datu tohoto zasedání jsme dosud neměli k dispozici obsahové a organizační zajištění putovních oslav Mezinárodního dne seniorů, které hodlá SDC v jednotlivých krajích zajišťovat.

5. Informace o setkání s představiteli kraje dne 20.1.
Byla projednána informace z tohoto setkání a rozhodnuto vyvolat s KÚ návazné jednání k objasnění našeho stanoviska k přijatým závěrům. Cílem bylo prosadit jejich upřesnění z pozic dohod o spolupráci uzavřených Radou seniorů ČR s ČSSD, s Asociací krajů a s ohledem na stanovy RSČR.

6. Uspořádání Dne zdraví
Bylo schváleno uspořádat ve 3. čtvrtletí t.r. Den zdraví. O poskytnutí grantu na jeho zajištění bude jednat p. Benčíková za Svaz diabetiků. Akce se uskuteční ve spolupráci s krajskou radou seniorů.

7. Různé
Bylo rozhodnuto:

  • nadále rozvíjet členství organizací i individuálních členů v krajské radě,
  • ověřit stav v zajištění oslav 750 let města České Budějovice, organizátorům nabídnout naší součinnost, včetně zapojení našeho člena Jana Krasla do organizačního týmu,
  • s každým členem KRS postupně upřesnit účast na zajišťování konkrétních úkolů v radě ve vazbě na plán práce, včetně zajišťování akcí vlastních organizací, které mohou být uskutečněny v součinnosti s krajskou radou.

Byla podána informace o setkání předsedů krajských rad seniorů v Ostravě.

Předsednictvo KRS – 12.3.2014

1. Dopis poslancům zvoleným do dolní komory Parlamentu ČR za Jihočeský kraj
Předsednictvo schválilo dopis v navrženém znění, předtím byl zaslán členům krajské rady ke konzultaci. Této možnosti využilo 7 členů. Dopis byl žádostí o podporu úpravy zákonů týkajících se daňového zatížení pracujících důchodců a valorizace starobních důchodů. Dopis je uložen na webových stránkách krajské rady – zde.

Dopis byl zaslán poslancům zvoleným za politické subjekty, které ve svých volebních programech deklarovaly ve výše uvedených věcech důchodcům podporu. Současně byli poslanci vyzváni, aby krajské radě sdělili kontakty na svá regionální poslanecká pracoviště a podpořili spolupráci KRS s krajským vedením svých politických stran a hnutí. Jedná se o tyto subjekty a poslance: ANO – Ing. Roman Kubíček, Ph.D. a Ing. Radka Maxová, ČSSD – Mgr. Vítězslav Jandák, Ing. Jan Mládek a Mgr. Jiří Zimola, KDU-ČSL – Ing. Jan Bartošek, KSČM – JUDr. Vojtěch Filip a Alena Nohavová, ÚSVIT – Karel Pražák. K 31.březnu se vzdal poslaneckého mandátu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola ve prospěch Vlasty Bohdalové. S dotyčnou poslankyní krajská rada též navázala kontakt.

Z výše uvedených poslanců příjem našeho dopisu ke dni dnešního zasedání KRS potvrdili s výjimkou Vojtěch Filipa a Karla Pražáka všichni oslovení poslanci. Oslovení poslanci vyjádřili našim požadavkům podporu. O výsledcích hlasování ve sněmovně v těchto věcech budeme seniory informovat.

2. Informace o poskytnutí příspěvku krajské radě od Jihočeského kraje
Mezi Jihočeským krajem a Krajskou radou seniorů Jihočeského kraje byla uzavřena “Smlouva o poskytnutí příspěvku …” na činnost krajské rady. Smlouva je veřejně přístupná v evidenci smluv Jihočeského kraje.

3. Informace o vyjednávacích aktivitách s krajským úřadem
Byla schválena informace pro webové stránky z uskutečněných jednání z 2O. ledna, 24. února a 3. března.

4. Zajištění přehledu aktivit organizací sdružených v krajské radě
Tento požadavek vyplynul z předchozích setkání na KÚ. Do konce dubna měly být soustředěny přehledy o hlavních aktivitách organizací. Jedná se o různé volnočasové aktivity v oblastech sociální, zdravotní, vzdělávací, tělovýchovné, kulturní a dalších. Současně bylo organizacím doporučeno, aby krajské radě poskytly návrhy, které aktivity doporučují prostřednictvím krajské rady podpořit. O těchto návrzích bude KRS jednat s KÚ.

5. Ověření možnosti spolupráce s politickými subjekty
Pro naplnění činnosti krajské rady ve smyslu stanov RSČR a závěrů 2. sjezdu Rady je důležitá spolupráce s politickými stranami a hnutími, které deklarují ve svých volebních programach podporu oprávněným zájmům a potřebám seniorů. V této věci byl schválen postup k ověření možností takovéto spolupráce na úrovni kraje. Krajská rada vychází ze skutečnosti, že požadavky seniorů mohou být řešeny jen v součinnosti s politickými subjekty zastoupenými v orgánech vzešlých z voleb

6. Upřesnění plánu práce na rok 2014
Předložené upřesnění plánu práce bylo schváleno. Specifikou našeho plánu práce je skutečnost, že splnění v něm zakotvených některých úkolů bude odvislé nejen od přístupu krajské rady k jejich zajištění, ale též od přístupu subjektů, jejichž součinnost je předpokládána.

Předsednictvo KRS – 22.4.2014

1. Příprava zasedání krajské rady
Zasedání se uskuteční 29. dubna od 9.oo hodin v budově Stavounionu, v zasedací místnosti ve 3. poschodí. Byl schválen program zasedání, včetně jeho obsahového a organizačního zajištění.

2. Informace o stavu projektu Senior Pas
V kraji je již 1.320 držitelů Senior Pasů. Počet poskytovatelů slev při nákupech zboží a služeb se zvýšil na 36. Je to výrazné zaostávání ze strany společnosti SDC, která je garantem tohoto projektu. Proto předsednictvo schválilo dopis předsedovi RS ČR Dr. Zdeňku Pernesovi, který je žádostí, aby byl vytvořen nezbytný tlak na SDC, který povede k urychlené nápravě.

3. Různé
Byl projednán přehled uvažovaných aktivit krajské rady ve 2. a 3. čtvrtletí. Přehled bude projednán na zasedání krajské rady. Byla podána informace o volbě předsedy Seniorského senátu města České Budějovice. Volba se uskutečnila z důvodu, že dvouleté volební období stávajícího předsedy bylo v souladu se Statutem, Jednacím a volebním řádem senátu, k 19. dubnu t.r. ukončeno. Bližší informace o průběhu volebního aktu je uložena na webbových stránkách města České Budějovice v části volené orgány/senát.

 4. ZASEDÁNÍ KRAJSKÉ RADY SENIORŮ

Zasedání krajské rady se uskutečnilo 29. dubna t.r. podle obsahového a organizačního zajištění schváleného předsednictvem krajské rady z 22. dubna. V úvodu zasedání krajská rada vzdala poctu svému bývalému členu Janu Chmelíkovi, který 14. dubna náhle zemřel ve věku nedožitých 84 let. Jan Chmelík byl v Jihočeském kraji uznávaným novinářem, který se v posledních letech věnoval zejména regionálním historickým tématům. Byl zakládajícím členem krajské rady a v této zastupoval novináře – důchodce. Pohřbu Jana Chmelíka se zúčastnila delegace krajské rady, za krajskou radu byla zakoupena kytice.

1. Organizační a personální záležitosti
Krajská rada seniorů schválila

a/ nové členské organizace a jimi delegované zástupce:
ARCUS – ŽIVOT SOP České Budějovice – Edith Šrámková
Městská rada seniorů Strakonice – Ivana Parkosová
SPCCH Volyně – Mgr. Marie Lineau

b/ nové individuální členy:
JUDr. Bohumil Bezemek
Marie Simotová

K dnešnímu dni krajská rada sdružuje 25 organizací, které do KRS a KKRK delegovaly celkem 29 členů. Kromě toho jsou v orgánech krajské rady zapojeni 3 individuální členové. Krajská rada schválila:
- Jednat se Syndikátem jihočeských novinářů o možném zastoupení v krajské radě novým členem.
- Aktualizovat seznam členů KRS a KKRK, včetně jeho uložení na webové stránky.

2. Zpráva o činnosti krajské rady mezi 3. a 4. zasedáním
Zpráva obsahovala informaci o vyjednávacích aktivitách se spolupracujícími subjekty a o činnosti předsednictva, jak je uvedeno výše. V diskusi byly některé věci blíže rozvedeny. Krajská rada vyjádřila se zněním zprávy souhlas a schválila:

  • Dopracovat zprávu o výsledky dnešního 4. zasedání.
  • Uložit zprávu na webové stránky krajské rady.

3. Informace ze zasedání Kolegia RSČR a z porady předsedů krajských rad
Na uvedených zasedáních bylo m.j. projednáno:

  • Účetní uzávěrka RSČR za rok 2013.
  • Personální obsazení odborných komisí. Za předsedu komise volnočasových aktivit byl schválen Prof. Gabriel Švejda, předseda českobudějovické Akademie třetího věku AKTIV.
  • Návrh zákona o minimální výši starobních důchodů.
  • Návrh na udělení státního vyznamenání členu předsednictva RSČR Prof. MUDr. Pavlu Kalvachovi, CSc.
  • Podpora JUDr. Richarda Falbra ve volbách do Evropského parlamentu.
  • Uskutečnění celostátních sportovních her seniorů v roce 2015.
  • Na úrovni krajů zajistit přechod na podvojné účetnictví.

Krajská rada vzala informaci na vědomí.

4. Zajištění přehledu o aktivitách sdružených organizací
Organizace obdržely výzvu, aby na krajskou radu předaly příslušný přehled včetně návrhů na finanční zajištění hlavních aktivit, zvláště sociálně zdravotního charakteru. Tento úkol nebyl dosud splněn a je třeba se mu nadále věnovat. Krajská rada schválila další postup:

  • Organizace mají možnost ještě v průběhu do poloviny května vznést své náměty.
  • Následně bude vyvoláno jednání na KÚ k upřesnění možného využití prostředků krajské rady na vybrané organizacemi doporučené aktivity.

5. Další postup v budování městských rad seniorů
Krajská rada schválila, aby v této věci bylo postupováno ve smyslu závěrů předsednictva z 11.2. 2014

6. Přehled předpokládaných aktivit ve 2. a 3. čtvrtletí t.r.
Krajská rada schválila zajišťování těchto aktivit:

  • Pokračovat v rozšiřování členské základny krajské rady.
  • Spolupracovat s politickými subjekty, které budou takovéto spolupráci nakloněny. Zásadně se nikomu nevnucovat.
  • Uskutečnit besedu s poslancem Evropského parlamentu Richardem Falbrem. Beseda se uskuteční l5. května od 14.oo hodin. Místo konání: Klub vojenských důchodců, Žižkova 37.
  • Uskutečnit exkurzi do Poslanecké sněmovny. Exkurze se uskuteční dne 20. května od 11.30 hodin.
  • Na rozhraní 2. a 3. čtvrtletí uskutečnit kondiční vycházku “Stezkou korunami stromů” a exkurzi v elektrárně Lipno.
  • Podpořit Mezinárodní seniorský turnaj v kopané.
  • V 1. polovině srpna uskutečnit exkurzi do Jaderné elektrárny Temelín. Doprava bude pro účastníky zajištěna zdarma vlakem z Českých Budějovic do místa exkurze.
  • Účastnit se propagačním stánkem na výstavě Země živitelka. Akci využít m.j. k propagaci slevových karet Senior Pas.
  • Připravit setkání členů krajské rady seniorů s hejtmanem Jihočeského kraje na měsíc září. Setkání by mělo mít pracovní charakter, každá organizace by se mohla vyjádřit ke své činnosti.
  • V měsíci září uskutečnit Den zdraví.
  • Využít možnosti putovní oslavy Mezinárodního dne seniorů. Organizátorem této akce je společnost SDC.
  • Předpokladem uskutečnění je, podobně jako v jiných krajích, pomoc krajského úřadu.

V samostatném zápisu ze 4. zasedání KRS je předběžně stanoven podíl členů rady na zajištění schválených úkolů. V této věci budou k jednotlivým úkolům vždy operativně upřesňovány pracovní týmy k jejich

uskutečnění.