Zimní „koulení“ v Hradci Králové

Tělocvična Centra pro integraci osob zdravotně postižených v královéhradeckých Věkoších se již třetím rokem stala místem sportovního setkávání seniorů. Turnaj v tzv. indoor pétanque, který se hraje se speciálními měkčenými koulemi, absolvovalo osm týmů s účastí více jak dvacítky nadšenců ve věku 66 až 86 let. Za dva měsíce zvládli odehrát 56 zápasů. S tím souvisí i desítky předklonů či dřepů v každém utkání. Každá koule vážící 680 gramů se musí odhodit, ale i sebrat! Takže ten průměrný „metráček“ za každý zápas přináší i slušné posilování.

Vítězi letošního turnaje se stali manželé Jiřina a František Valachovičovi. Všech čtrnáct zápasů vyhráli a stali se tak prvním týmem, který za tři ročníky halového turnaje takto dominoval! Ani ve třech letních dlouhodobých turnajích seniorů to zatím nikdo nedokázal. Po loňském pátém místě si to letos skutečně užili. Druhé místo z loňské turnaje uhájili Líba Sprinzová, Milan Knittel a Jaroslav Kábrt. V posledním hracím dni museli porazit Věru a Václava Slezákovi s  Františkem Pechem. Stalo se! Své soupeře, loňské vítěze, poslali na bronzovou příčku.

Zimní i letní turnaje v pétanque organizuje a finančně podporuje spolek Senioři Hradec Králové. Jsou otevřené všem 65+, kteří se rádi baví nenáročným, rekreačním sportem. Zbývá i čas na kávičku a ochutnávky vánočního cukroví. Na jaře, kdy začíná letní dvouměsíční turnaj, si družstva sama vybírají místa, kde své zápasy odehrají. Hráči si oblíbili například rozkvetlé Jiráskovi sady, ale nabízí se i řada hřišť, která jsou pro pétanque v Hradci Králové připravena.

„Rádi mezi sebou uvítáme i nové tváře. Pétanque je příjemný a nenáročný sport, který hrajeme hlavně pro radost a skutečně rekreační soupeření. Zavolejte 777 221 596.“ dodává Václav Slezák, organizátor turnajů.