MDŽ nejen pro seniory

V pátečním odpoledni 8. března v největším obchodním centru v Pardubicích zněla hudba, tančilo se a zpívalo. Rada seniorů Pardubického kraje spolu s manažerkou Paláce Pardubice Bc. Andreou Řehůřkovou tam pro seniorky našeho kraje, pro jejich rodinné příslušníky a také širší veřejnost uspořádali oslavu celosvětově uznávaného Mezinárodního dne žen. Chtěli jsme zdůraznit, že se nejedná o žádný relikt minulosti, ale o připomínku boje žen za rovná volební, politická a hospodářská práva, kterých ani dnes ještě nebylo plně dosaženo. A chtěli jsme také poděkovat. Poděkovat všem ženám: manželkám, matkám, přítelkyním, spolupracovnicím, prostě ženám ve všech možných profesích a plnících různá společenská poslání, poděkovat za to že jsou, za to, že jejich zásluhou může být náš život naplněný.

Jsem přesvědčen, že toto poděkování bylo důstojné. Pozvali jsme si totiž zpěvačky a zpěváky, kteří v minulosti byli slavní a kterým to dodnes velmi dobře zpívá. Jen namátkou: každý z naší generace zná Viktora Sodomu, který stál u zrodu big beatu v polovině šedesátých let u nás, a který byl frontmanem nejlepší kapely té doby, která si říkala The Matadors. V následujících sedmdesátých letech působil u pábitele a renesančního člověka F. R. Čecha. Nebo v Pardubicích naší generací velice oblíbený zpěvák a textař Josef Sochor. Ten zpíval s orchestrem Karla Vlacha i u Felixe Slováčka, nahrál duety třeba s paní Simonovou, Filipovskou, Pilarovou nebo Patrasovou. A velkou zajímavostí je, že v roce 1957, považte!, zvítězil v soutěži Hledáme nové talenty a porazil tam i slavného Karla Gotta. Dámy reprezentovala významná postava pardubické hudební scény, pocházející ze slavného hudebního rodu Lautnerů, paní Zuzana Grohová a ještě paní Marie Hanzelková, nejen výborná zpěvačka, ale také herečka. Svůj filmový debut zažila u Vojtěcha Jasného ve filmu Procesí k panence.

Při takovýchto příležitostech nás ovšem nejvíc pohladí po duši vystoupení dětí. Tentokrát jsme měli možnost zhlédnout několik úryvků z baletní klasiky v podání baletu ZUŠ v pardubické Havlíčkově ulici pod vedením učitelky paní Rákosové. Moc hezké.

A na závěr trošku čísel. Akce měla výborný spád, trvala tři hodiny a zúčastnilo se jí téměř tři sta diváků, přičemž tentokrát převážně z Pardubic. Pozvali jsme i „přespolní“ z České Třebové, Chrudimi a několika dalších míst. Všichni odcházeli spokojení a to je největším vyznamenáním pro organizátory. Tak vážení Pardubáci, 11.dubna se opět uvidíme, tentokrát na Dnu zdraví pro seniory v KD v Hronovické.