Levicový klub žen v Hradci Králové

Hned začátkem roku jsme udělali něco pro své zdraví – navštívili jsme solnou jeskyni. Protože jsme i členy klubu Senioři v HK, zapojili jsme se již do 4. ročníku Sejdeme se u Svitav. Tato akce probíhá společně s olomouckými seniory, zapisujeme si km a potom se sejdeme. Letos to bude v Olomouci. Už teď se těšíme. Máme za sebou vycházku do Šimkových sadů a okolí HK, masopust ve Stěžerech, exkurzi do Archeoparku ve Všestarech a skanzen v nedalekých Krňovicích.

Nezapomínáme ani na kulturu. V lednu jsme navštívili Divadlo Jesličky Josefa Tejkla a shlédli představení Příběhy obyčejného šílenství. Zaujal nás film Tancuj Matyldo, kde hlavní hrdinku zahrála skvěle herečka Regina Rázlová. Koncem února jsme byli na představení O bílé lani v divadle Drak. Při návštěvě Muzea české lékárny v HK jsme se potkali i s naší známou hradeckou herečkou Pavlou Tomicovou.

Protože sledujeme i politickou situaci, byli jsme organizátory besedy s Vítězslavem Pilmaierem a hercem Ivanem Vyskočilem, kterou navštívila šedesátka našich občanů. Zúčastnili jsme se i premiéry dokumentárního filmu Budování Hitlerovy říše, který pojednával o osudu tří Hradečáků, kteří za nacismu otrocky pracovali v Německu. Padesátiminutový snímek se vrací k historickým událostem, kdy nacisté za druhé světové války nutili miliony mužů, žen  a dětí budovat a udržovat své impérium v Evropě. „Tyto strašné zločiny se staly ve stejné době jako holocaust, ale dnes se o nich mluví zřídka,“ říká Mirek Gosney, Brit s českými kořeny, který natočil film o svém pradědečkovi.

Začátkem března jsme oslavili 101. narozeniny naší členky Martičky Kolesové, která účinkovala v lednu v pořadu Na cestách s Tomášem Magnuskem ve Smiřicích. A samozřejmě jsme nechyběli ani na slavnostním setkání u příležitosti k MDŽ, které organizovala KRS v HK a vystupoval zde vynikající chlapecký sbor Boni Pueri.

Naše činnost je pestrá a na akce zveme i další seniory z jiných klubů.

Posílám na ukázku pár fotek.

Hanka Žatečková

P.S – Sice mám v úvodu Levicový klub žen, ale píšu všude měkké -i-, protože jsou s námi i muži.