Akademie umění a kultury

Jedno české přísloví říká:„ Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.” Ale co když v mládí něco nevyšlo? Jihočeští senioři nemusejí věšet hlavu a mohou v rámci celoživotního vzdělávání absolvovat dvouleté studium Akademie umění a kultury. Vzdělávání je bezplatné, náklady jsou plně hrazeny Krajským úřadem Jihočeského kraje. Prostory ke studiu poskytují základní umělecké školy v jednotlivých městech. Výuka je zabezpečena kvalifikovanými pedagogy z řad učitelů ZUŠ a dalšími specializovanými lektory z oblasti celoživotního vzdělávání. Posláním tohoto studia je motivovat občany v seniorském věku, kteří mají zájem věnovat se aktivně hudbě, tanci, výtvarnému nebo dramatickému umění na neprofesionální úrovni. Cílem pak je posílení jejich duševní i fyzické kondice, smysluplné a aktivní naplnění volného času. Nezanedbatelné je i navázání kontaktů s vrstevníky podobných zájmů.

 

Podmínkou přijetí je zájem o studium a věk 55+. Hlásit se mohou úplní začátečníci i ti, co už něco umí. Hodiny zpěvu a hry na hudební nástroj probíhají individuálně, ostatní obory se vyučují ve skupinách. Samotné studium je dvouleté. Výuka se realizuje obvykle 1x za 14 dní a trvá jednu až dvě hodiny. Probíhá většinou v dopoledních hodinách a je rozdělena do zimního a letního semestru. Účastník studia, který splní všechny podmínky, získá certifikát o absolvování.

 

Projekt Akademie umění a kultury je projektem Jihočeského kraje a jednotlivých ZUŠ. Jako první vlaštovka se objevil v roce 2016 Písku. Dnes mají jihočeští senioři možnost využít nabídku tohoto studia také v Bechyni, Jindřichově Hradci, Kaplici, Třeboni, Vimperku a samozřejmě v Českých Budějovicích. Zájem je velký. Při osobním rozhovoru s paní ředitelkou ZUŠ Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích jsem zjistila, že jenom u nich studuje více než 100 seniorů. Oceňujeme skutečnost, že ZUŠ nikdo direktivně nenařizuje otevření se seniorské veřejnosti, ale že to chtějí dělat a z vlastní vůle se zapojily do tohoto projektu, který finančně zabezpečuje Krajský úřad.

 

Marie Nollová, členka KRS JčK