Senioři v rozhlasu

Za velké podpory města Prachatice vzniká bulletin pro seniory a osoby se zdravotním postižením SeniorPoint Press. Dobrovolníci do něj nejen píšou, skládají, fotí a malují, ale také namlouvají jeho zvukovou podobu. Za odměnu vyjeli dobrovolníci do Českého rozhlasu České Budějovice a doprovázel je redaktor Václav Malina.

Exkurz po ČRo České Budějovice nám zajistila Anna Pospíšilová a celým „rozhlasem“ nás provázel skvělý Petr Šimek, vedoucí provozu ČRo České Budějovice.

Zúčastnili jsme se i živého vysílání s Petrem Kronikou, který provází pořadem Písničky pro radost, seniorům nejoblíbenějším pořadem a asi i nejstarším pořadem ČRo. (Písničky pro radost jsou vysílány od roku 1969). Nakoukli jsme do studií, kde se nahrávají rozhlasové pořady, kde jsou vytvářeny rozhovory, či diskusní povídání u kulatého stolu. Vzhlédli jsme techniku, vyzkoušeli jsme si jak se dělají zvuky, prohlédli jsme si „budovu v budově“, kterou ČRo je.

V rozhlasové kavárně jsme si prohlédli výstavu, která vznikla k letošnímu významnému výročí 100 let vysílání Českého rozhlasu.

Při závěrečném posezení to byl právě Václav Malina, který podtrhl důležité dovednosti při práci se slovem, dechem, mikrofonem.

Hanka RH+ Rabenhauptová

Text a foto Hanka RH+