Putovní pohár obhájila Ostrava

Areál Technické univerzity Vysoké školy báňské Ostrava hostil po tři dny seniorů ze všech krajů ČR, ale také ze Slovenska a Polska. Akce se konala pod záštitou ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jiřího Navrátila, Ing. Zbyňka Pražáka, Ph.D, náměstka primátora statutárního města Ostravy a ČUS.

Senioři měli změřit síly v tradičním desetiboji. Ještě v době slavnostního zahájení, kdy přítomné přivítal hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška vypadalo vše jako ideální počasí pro seniorské sportování – pod mrakem, příjemný vzduch po nočním dešti.  Své proslovy přednesli dále zástupkyně statutárního města Ostrava Martina Pavelková, finanční ředitel zástupci Českého olympijského výboru Jan Létal, místopředsedkyně Jednoty důchodců Slovensko Valérie Pokorná a předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová. Jakmile Pavel Gluc, předseda Krajské rady seniorů Moravskoslezského kraje  prohlásil hry za zahájené, ujal se mikrofonu Karel Moškoř z pořadatelského týmu a rozdal instrukce pro případ, že by začalo pršet. variantu. A možná to přivolal. Sotva se totiž na pochod na 800 metrů s nordic-walkingovými holemi vydal první tým, začalo poprchávat a lehký deštík se vzápětí proměnil v mohutný liják. Senioři se tak museli přesunout do haly. Pořadatelé pak co chvíli kontrolovali počasí, ale pršet nepřestávalo, a tak naděje, že by se desetiboj nakonec uskutečnil kompletní, vzaly za své.

Oproti loňsku změna – vyhlašoval se vítězný tým v každé disciplíně a na závěr pak soutěž družstev. Ceny pro vítězné týmy od Rady seniorů, Moravskoslezského kraje a města Ostrava pak spolu s poháry a láhví sektu převzaly týmy Královéhradeckého kraje, Moravskoslezského kraje a tým seniorů Ostrava-město. Ti obhájili svůj primát a tak putovní pohár budou mít v držení až do dalších her.

Zvláštní uznání patří nejstarším účastníkům her. Čekal na ně voucher na týdenní pobyt v hotelu Brdy, rodinná vstupenka do Muzea rekordů a kuriozit a také od společnosti Anděl na drátě chytré hodinky s ročním paušálem zdarma. Nejstarší účastníci byli tentokráte ze zahraničí z Polska (žena)  a Slovenska (muž).

Ceny byly předány a byl čas na přátelské posezení, debatu i tanec při písničkách dua Josefky či při hudbě diskžokeje. 14. července se pak po při snídani se sportovci loučili.

Poděkování patří organizátorům z krajské Rady seniorů Moravskoslezského kraje v čele s Pavlem Glucem, Vysoké škole báňské-technické univerzitě, v jejíž areálu se hry konaly. A také České televizi, která ve svých vstupech přiblížila atmosféru soutěží. V neposlední řadě je třeba poděkovat partnerům akce za finanční podporu i dárky. Bez nich by akci nebylo možné pořádat. Na facebooku Rady seniorů najdete další snímky i krátká videa, reportáž najdete i v srpnové Době seniorů

VÝSLEDKOVÁ LISTINA SPORTOVNÍCH HER SENIORŮ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ OSTRAVA 2023

SOUTĚŽ DRUŽSTEV 

START.ČÍSLO

DRUŽSTVO

BODY

1.MÍSTO

11

OOC SENIORS OSTRAVA

189

2.MÍSTO

9

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

169

3.MÍSTO

7

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

168

 

VÍTĚZOVÉ DISCIPLÍN

DISCIPLÍNA

DRUŽSTVO

1. ŠIPKY OOC SENIORS OSTRAVA
2. BASKETBAL MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
3. GOLF SNACK OOC SENIORS OSTRAVA
4. BOLLO PLZEŇSKÝ KRAJ
5. FLORBAL KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
6. MÍČEK LIBERECKÝ KRAJ
7. LUKOSTŘELBA HL.MĚSTO PRAHA

Generální partner

Moravskoslezský  kraj, Statutární město Ostrava

partneři akce

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, Anděl na drátě, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Hotel Brdy, pojišťovna Kooperativa, Muzeum rekordů a kuriozit, Český olympijský výbor, Aktivní Česko, Doba seniorů.

 Výstupy na ČT

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10122978233-udalosti-v-regionech-ostrava/423231100030713/