Čtyři krásné dny u Balatonu

Pod názvem ÁBRAHÁMHEGY se skrývá jméno jednoho malebného městečka na břehu Balatonu v Maďarsku. V těch chladnějších měsících roku zde trvale žije pouze 600 obyvatel, ale v čase letním se počet mnohonásobně navýší o ty, kteří si právě zde chtějí užít své dovolenkové dny, a tak se městečko mění na město s okolo 6 000 lidmi.

Na všechny, kteří se rozhodnou užít si právě tady bezva chvíle na travnaté pláži, potkávat se s příjemnými místními a nechat se okouzlit spoustou nádherných květů a vůní levandulí, čekají ty tak potřebné oddychové chvíle.

Ábrahámhegy je i již několik let partnerským městem naší Dobrušky. Na tradičních akcích jako je květnová pouť, nebo zářijové VÁCLAVSKÉ SLAVNOSTI nikdy nechybí jejich stánek, ve kterém najdete nejen jejich výborné víno, ale i klobásy, které jsou typické pro celé Maďarsko a vy si můžete tuto dobrotu dát právě opečenou, nebo si jí koupit domů.

Každé opravdové partnerství může fungovat pouze, když je oboustranné a upřímné a tak, stejně jako my jsme vždy rádi za návštěvu z Maďarska, jsou na jejich akcích vždy srdečně vítáni i Dobrušťáci.

V době, kdy byl starostou naší Dobrušky Petr Tojnar, nynější předseda Krajské rady seniorů Královéhradeckého kraje, se podařilo prohloubit vzájemnou spolupráci, ale z partnerství vzniklo i velké přátelství mezi ním a starostou Ábrahámhegy Žoltym Vellou a také dalšími obyvateli. Se začátkem letošního roku se podařil udělat další krok k tomu, jak si užívat společné chvíle, a to díky vzájemným výměnným pobytům seniorů.

A tak si od středy 5. do neděle 10. července si užívalo letní dny 8 členů Městské organizace seniorů Dobruška právě v našem partnerském městě u Balatonu a v říjnu přivítáme 8 seniorů u nás.

Stejně jako na nás čekaly dny se spoustou výletů a setkání i my se budeme snažit připravit pro naši návštěvu čas plný milých překvapení. V hlavě už máme další nápady čím obohatit a dál rozvíjet další výměnné pobyty a jak si naplno užívat chvíle s novými přáteli.

Pokud i u vás máte nějaké to partnerství s městem z jiné země, nechcete taky vyzkoušet náš nápad?

My přesto, že jsme teprve na samotném začátku, můžeme říci, že to stojí za to!

Renata Moravcová