Senioři z Hané na návštěvě v Hradci Králové

Uprostřed prázdnin 2020 se uskutečnilo dvoudenní setkání seniorů z Hradce Králové, Olomouce (Kluby pro seniory Lazce a Polská/Slunečnice) i Střeně (obec mezi Olomoucí a Litovlí). Moravská výprava čítající 24 členů přivezla do města na soutoku Labe a Orlice tvarůžky, smích a dobrou náladu. Hradečáci pro své hosty připravili s podporou města i kraje levné ubytování a pestrý program.

Ten obsahoval 29. července návštěvu Muzea Petrof, digitálního planetária, plavbu loděmi po Labi a večerní posezení v Klubu Mánesova. Promítaly se krátké filmy ze života hradeckých seniorů, manželé Bisovi se postarali o hudbu i zpěv a zazněly také písničky a vyprávění v bodré hanáčtině.

Následující den si hosté prohlédli zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou a odpoledne se společně s hostiteli vypravili turistickým vláčkem do hradeckých lesů. Zde je kromě komentované prohlídky zajímavých míst čekala i ukázka sokolnictví a chutná grilovaná klobása.

Organizátoři tohoto dvoudenního setkání ze spolku Senioři Hradec Králové i z Klubu seniorů Lazce věnovali přípravě několik týdnů a získali cenné zkušenosti. Jak jsme poznali, senioři z Hradce Králové i z Olomoucka jsou si vlastně podobní. Jsou veselí, rádi se baví, sportují a poznávají nové věci i sebe navzájem. Zapomínáme stárnout. Proto bylo naše setkání tak příjemné a kamarádské. Během dvou dnů bylo navázáno mnoho přátelských kontaktů, takže loučení proběhlo s přáním dalších společných akcí. Ty by měly přinést další inspirace a zpestřeni života seniorů na obou stranách.

Marcel Kraus – Senioři Hradec Králové, z.s.
Eva Sommerová – Klub seniorů Lazce
Foto: autoři