Jednání s ministryní Šlechtovou

Dr. Pernes, Ing. Pospíšil, šéfka tiskového odboru ministerstva Ing. Veronika Vároši, Ing. Karla Šlechtová a  náměstkyně Ing. Klára Dostálová

Dr. Pernes, Ing. Pospíšil, šéfka tiskového odboru ministerstva Ing. Veronika Vároši, Ing. Karla Šlechtová a náměstkyně Ing. Klára Dostálová

Předseda a statutární místopředseda  Rady seniorů se sešli s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, a to poprvé, co se ujala vedení resortu po odchodu Věry Jourové do Evropského parlamentu. “ Podporuji seniory v České republice nejen jako ministryně, ale i jako běžný občan,” těmito slovy zahájila paní ministryně setkání. “Podporujeme seniory díky našemu dotačnímu titulu na komunitní bydlení pro tuto část populace a musím říct, že ohlas je skutečně velký. To ale není vše. Snažíme se rovněž  o zpřístupnění budov zajištěním bezbariérového přístupu nebo podporujeme seniorský cestovní ruchu,“ dodala.

Poté se ujal slova dr. Pernes a začal svým způsobem zčásti navázal – hovořil o problematice bydlení, s nímž se senioři potýkají a souvisí s deregulací nájemného. Není sice možné jednostranně zvyšovat nájemné, ale pokud se nájemce a pronajímatel na výši nájemného ne dohodnou, je nájemce povinen platit takzvané tržní nájemné (čímž se rozumí nájemné obvyklé v dané lokalitě a v daném čase). V případě, že s jeho výší nájemce nesouhlasí, nezbývá mu, než se obrátit na soud. A Zdeněk Pernes uvedl případy, kdy se senioři spor o výši nájmu prohráli a dostali se do velkých obtíží. “Soud bohužel dá na názory soudních znalců, podle našich poznání to ale ve sporech o nájemné není účinné. Domníváme se, že řešením by byly cenové mapy, které fungují třeba v okolních zemích, které odrážejí nájemné obvyklé v místě, pravidelně se aktualizují a nájemní smlouvy se řídí právě těmito mapami. A není důvod se soudit.”

Ministryně Šlechtová reagovala slovy, že o problému ví a dokonce již dala svému týmu za úkol “zmapovat terén” a alespoň o začátek cenových map se pokusit. “Díky této sondě vím, že to ani zdaleka není tak snadné, bohužel to nejde udělat po krajích, neboť jsou oblasti, které zasahují do více krajů, ve větších městech se pak ceny liší i v jednotlivých čtvrtích… Navíc je třeba vidět, že mnoho bytových jednotek je po privatizaci v soukromých rukách a je třeba se uvědomit, že proběhla deregulace nájemného… I proto mohou být cenové mapy orientační, ale nikoli striktně závazné.Je jasné, že jsme v situaci, kdy chybí byty obecní a byty pro seniory cenově dostupné. Právě proto se snažíme o projekty, jako je již zmíněné komunitní bydlení.”

Dr. Pernes uvedl, že Rada seniorů iniciuje vznik Rady vlády pro bydlení, kde by tyto otázky byly probírány a řešeny nejen s ministerstvem pro místní rozvoj, ale také s ministerstvem spravedlnosti a dalšími institucemi. Impuls k této myšlence dal při jednání zástupcům Rady seniorů ministr Pelikán.

Poté otevřel Zdeněk Pernes problematiku sociálního bydlení, což je další otázka, kterou se Rada seniorů snaží již delší dobu vyřešit. Jde o zajištění dostatku malometrážních a cenově dostupných bytů zejména pro osamělé seniory, aby mohli dožít v důstojných podmínkách. Ministryně Šlechtová tento požadavek chápe, současný návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí podle jejího názoru ale dobrý není a požádala Radu seniorů o pečlivé prostudování a její názor.

Oldřich Pospíšil pak upozornil v návaznosti na předchozí debatu, že slovo senior se sice běžně používá a dostalo se dokonce i do legislativy, ale nikde v podstatě není tento pojem definován. Definici slova senior přináší až zákon o seniorech, který vypracovala Rada seniorů, paní ministryně ale jeho obsah nezná, proto jí Rada seniorů dikci zákona i důvodovou zprávu zašle, protože pro něj samozřejmě shání podporu napříč politickým spektrem tak, jak uvedla na mezinárodní konferenci o seniorské participaci.

Místopředseda Pospíšil hovořil i o snaze dostat Mezinárodní den seniorů mezi významné dny v kalendáři ČR, v čemž cítil podporu paní ministryně. Seznámil ji rovněž s projektem Turistiády 2018, který připravuje Svaz důchodců ČR spolu s Jednotou důchodců na Slovensku u příležitosti 100. výročí založení ČR a poté pozval paní ministryni na 3. mezinárodní sportovní hry seniorů (důchodců) České republiky pořádané SDČR ve spolupráci s ostatními organizacemi RS ČR.