Mezinárodní konference RS ČR O seniorské participaci

Jednu ze svých největších akcí letošního roku absolvovala Rada seniorů dne 25.4. 2016. V ten den uspořádala mezinárodní konferenci O hodnocení stavu seniorské participace na rozhodování věcí veřejných v ČR. Jejím cílem bylo nejen zhodnotit aktuální stav v této problematice v ČR, ale zejména vysvětlit, proč Rada seniorů ČR připravila dle rakouského vzoru zákon o seniorech, co ji k tomu vedlo a co od něj čeká, aby bylo zřejmé, proč tolik naléhá na politiky, aby jí připravený zákon přijali.

Nad konferencí, která se konala v Nové galerii na Pražském hradě, převzal záštitu prezident republiky Miloš Zeman, s nímž Rada seniorů o svém návrhu zákona rovněž hovořila.

Do prostor na Pražském hradu přicházeli účastníci již před devátou hodinou ranní. Samotnou akci pak zahájil přesně v 9,30 hodin prof. MUDr. Pavel Kalvach CSc., který posléze působil jako moderátor konference, ne náhodou. Právě v této funkci se Radě seniorů již několikrát velmi osvědčil.

Po něm se u mikrofonu představil vicekancléř Petr Mužák, který na akci zastupoval prezidenta Miloše Zemana, který záštitu převzal, ale s velkým předstihem se s politováním omluvil, že mu jeho program neumožní účastníky konference zúčastnit.

Hlavním bodem konference bylo vystoupení předsedy Rady seniorů ČR Dr. Zdeňka Pernese, který ve své prezentaci zhodnotil aktuální stav participace seniorů na věcech veřejných, představil stručně zákon o seniorech, který Rada seniorů připravila a usiluje o jeho prosazení. Vysvětlil také, proč přijetí zákona považuje Rada seniorů za klíčové a velmi důležité.

Následovalo emotivní vystoupení předsedy evropské seniorské asociace EURAG Dirka Jarré, který podpořil snahy českých seniorů a na příkladu seniorů rakouských popisoval, jak praxe funguje. Nabídl také podporu svou a své organizace při jednání Rady seniorů o návrhu zákona s vládními činiteli.

V průběhu jeho vystoupení dorazil do sálu ministr pro lidská práva a legislativu JUDr. Jiří Dientsbier, jehož vystoupení následovalo ihned pro přestávce.  Zdůraznil, že v konceptu moderního státu je velmi důležité, aby starší generace se svými zkušenostmi vstoupila do politiky, podporu zákonu však ve své řeči nepřislíbil, naopak uvedl, že debata nad ním bude asi ještě hodně dlouhá.

Po něm se ujala slova Dr. Elizabeth Pittermann, ze sousedního Rakouska, kde zkušenost se zákonem mají, neboť zde byl přijat již v roce 1998 a právě u jižních sousedů se Rada seniorů při svých snahách inspirovala. Mimo jiné ve své řeči paní Pitermann uvedla, že je třeba, aby si společnost uvědomila, že čím lépe se vede starší generaci, tím lépe se povede i generaci mladší. Pokud se seniorské generaci vede dobře, není třeba, aby se o ni mladší generace staraly a navíc naopak, leckdy mohou senioři mladším pomáhat, a to nejen svými radami a zkušenostmi.

Ing. Ján Lipianský, šéf Jednoty důchodců na Slovensku se ujal slova po ní. Zamyslel se nad otázkou, jak zlepšit nelehké postavení seniorů. Hovořil o tom, co Jednota důchodců vydobila pro seniory na Slovensku – zmínil cestování vlaky zdarma, automatickou úpravu výše penzí u pracujících důchodců a  také zákon o minimálním důchodu, jehož smyslem je dostat seniory mimo sociální síť a vyjmout je ze seznamu příjemců sociálních dávek.

Krátce před jednou hodinou pak dorazila i ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová. která hned v úvodu uvedla, že seniorská problematika se netýká jen seniorů, ale i generací mladších, které do té seniorské postupem času dospějí. V této souvislosti pak hovořila o snahách svého ministerstva prosadit placené pečovatelské volno pro osoby, které se starají o nemocné a nemohoucí seniory a odmítla argument, že se zvýší zátěž státního rozpočtu, neboť zvýšené náklady na jedné straně se promítne do snížení nákladů na pobyt v léčebnách dlouhodobě nemocných či domovech seniorů na straně druhé. Zmínila se i o bitvě za valorizaci penzí, kterou každoročně její ministerstvo svádí s resortem financí. Hovořila i o prostředcích, které proudí do sociálních služeb, ale o zákonu o seniorech se bohužel nezmínila ani náznakem.

Po vystoupení paní ministryně následovala diskuse. Jako první vystoupil dr. Němec, který Radu seniorů zastupuje v Radě vlády pro udržitelný rozvoj a přesně popsal, jak jeho zastoupení vypadá a navázal tak přímo na hodnocení stavu aktuální seniorské participace. Po něm se ujal slova Jiří Dolejš z KSČM? který jako jeden z mála pozvaných poslanců skutečně dorazil. Ten jednoznačně vyjádřil zákonu podporu i když uvedl rovnou, že v něm vidí i některé věci k diskusi. Ing. Oldřich Pospíšil, statutární místopředseda RS ČR, zdůraznil, že zákon Rady seniorů je prvním zákonem v ČR, který definuje pojem senior. Sice se o něj někde český právní řád odvolává (zmínil například nově zapracovávanou osobu seniora mezi zvlášť zranitelné osoby). Zmínil se i o problémech s financováním seniorských aktivit, který by zákon řešil. Na problematiku financování navázal ve své řeči i další z místopředsedů RS ČR Ing. Milan Taraba. Ten se netajil ani rozčarováním nad tím, že z představitelů partnerských politických stran dorazili na hrad pouze komunističtí poslanci, senátor ČSSD Ing. Zdeněk Škromach a poté pozvaní ministři, kterých se zákon o seniorech dotýká.

S podporou zákona posléze vystoupila i Dr. Němcová zastupující evropské křesťanské demokraty – seniory  a místopředseda RS ČR JUDr. Václav Roubal.

Krátce po druhé hodině byla konference ukončena. Debaty na chodbách Pražského hradu se však vedly ještě v době, kdy v Nové galerii začínala tisková konference.

 

Proslov prezidenta EURAGu Dirka Jarré

Hlavní materiál Dr. Zdeňka Pernese

Materiál dr. Elizabeth Pittermann

Präsentation Seniorengesetz Dr Pittermann 2016 April (003)