Výjezdní zasedání Krajské rady seniorů Plzeňského kraje

Krajská rada seniorů Plzeňského kraje v souladu s dlouhodobým záměrem a plánem jednala dne 17. 09. 2015 na Šumavě v Železné Rudě. Na pracovní zasedání navázal následující den poznávací zájezd do oblasti centrální Šumavy s velmi schopným průvodcem.

Výjezdní zasedání zahájil předseda Leoš Jochec informacemi z porady předsedů a také z Kolegia, které mají přímou souvislost s činností Krajské rady. S rozčarováním byla přijata informace, že zákon o seniorech nebyl přijat jako předloha pro projednávání ve vládě a Mezinárodní den seniorů nebude významným dnem.

Dále byla otevřena otázka otevření a rozsah činnosti Mezigeneračního centra. Představitelé Ústavu sociálního lékařství podrobně seznámili účastníky s rozsahem činností a s programem Akademie třetího věku a Klubu aktivního stáří.

Znovu se diskutovalo o Zelené knize o státních důchodech a některé otázky, zejména výše starobních důchodů a jejich valorizace, byly podrobně probírány v užším kruhu i po skončení oficiální části zasedání. Jednalo se o vlivu zásluhovosti na výši důchodů, probíraly se slabé stánky valorizace, která nerespektuje odlišné potřeby domácností důchodců a navíc je realizována s posunem jednoho roku. Problémem jsou i nízké penze, zvláště výrazně se to projevuje u samostatně žijících žen atd.

Ve večerních hodinách zcela jednoznačně dominoval taneční soubor Hanka z Domažlic nejen mimořádným rozsahem dobře provedených scének, ale i množstvím nápaditých kostýmů. Svým vystoupením zaujal a pobavil všechny přítomné a přispěl k dobré náladě.

Karel Knap