Jihočeští senioři sportovali na hrách v Českých Budějovicích

Předseda Rady seniorů předává pohár nejstaršímu účastníku

Předseda Rady seniorů předává pohár nejstaršímu účastníku

Občanské sdružení Akademický klub třetího věku Aktiv, člen Rady seniorů,  společně s občanským sdružením Buď Fit Seniore, městem České Budějovice,  Jihočeským krajem a Českou unií sportu uspořádaly v pondělí 29. září první ročník  Sportovních her seniorů Jihočeského kraje.  Akci přišel zahájit hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, přítomné pozdravil rovněž primátor Juraj Thoma.

Počasí se nadmíru vydařilo, takže senioři si na stadionu na Sokolském ostrově užili příjemný den. Po sportovním klání totiž přišel na řadu kulturní program, jehož se mohli zúčastnit nejen soutěžící, ale všichni, kdo si v příjemném odpoledni našli na stadion cestu.

Senioři změřili své síly v ruských kuželkách, štafetě na 4×100 metrů, hodu kriketovým míčkem, hodu na koš, v nordic walkingu, ale také v plavání. Některé disciplíny měly tři věkové kategorie, v té nejvyyší se představili senioři starší desmdesáti let, což jistě zaslouží obdiv.

Předseda RS ČR Dr. Zdeněk Pernes předal nejstaršímu účastníku klání, panu Jarošovi, Pohár předsedy RS ČR pro nejstaršího účastníka. Nejstarší mezi ženami byla vitální Božena Moudrá, která si získala obdiv i srdce všech přítomných. I ve svém věku 84 let se zúčastnila všech disciplín s výjimkou plavání. Ne, že by snad vodní sport nebylo její hobby, důvod neúčasti v této disciplíně byl prozaičtější – zapomněla si plavky… Právem si tak odnesla pohár pro největšího sympaťáka celých her. Jak na ni prozradil šéf občanského sdružení Akademický klub třetího věku Aktiv PaedDr. František Batista, účastní se usměvavá paní Boženka všech sportovních akcí, které sdružení pořádá!

V roli hlavního rozhodčího a jednoho z hlavních organizátorů se představil David Huf, mistr Evropy a mistr světa ve sportovním aerobiku, fitness trenér a odborník na zdravý životní styl, který v současnosti pracuje v občanském sdružením Buď Fit Seniore. “Mrzelo mě, že se spousta sportovních aktivit točí kolem dětí a mládeže a na seniory se v tomto ohledu trochu zapomíná. A tak jsem se rozhodl to změnit. Organizujeme nejen sportovní hry seniorů – dlužno dodat, že České Budějovice jsou po Praze druhým městem, kde jsme je pořádali. Ale nabízíme i lekce  populárního nordic walkingu, cvičení na fitness hřištích, které navíc pomáháme budovat, fit jógu pro seniory a máme i zimní programy,” prozradil David Huf, jak se on, bývalý špičkový aktivní sportovec ke spojení se seniory dostal.