Běh Kladno – Lidice

Pozdější vítězové na trati

Pozdější vítězové na trati

21.června 2014 se 33 běžkyň a běžců vydalo na 8,8 kilometrů dlouhou trať z Kladna do Lidic. Bylo příjemné sobotní dopoledne a ideální podmínky k absolvování běhu, který pořádala již podruhé za sebou Krajská rada seniorů Středočeského kraje. Účast byla o něco nižší než loni, ale dalo se to pochopit, protože řada studentů místních škol již čerpala volno po maturitách a rozjeli se po Evropě. Proto se tentokrát mezi účastníky objevilo více běžců střední generace, což vůbec nebylo ke škodě.

Akci, která byla podporována Středočeským krajem odstartoval velmi ochotně a rád již podruhé senátor Jiří Dienstbier. Jak konstatoval na startu, pokrok byl zřetelný. Místo propíchnutí balónku měl v ruce (zřejmě prvně v životě) startovní pistoli. Poradil si s ní brilantně a tak přesně v 10:30 vyrazila po výstřelu zmíněná skupina na Manifestační běh ulicemi města Kladna, městským Lesoparkem, aby se zhruba v polovině trati u hřebečské křižovatky za Lesoparkem shromáždila a mohl být odstartován „ostrý“ start, což byla novinka letošního běhu. Dalších zhruba 5 km si to za doprovodu Policie, vozidla ZZS, pozornosti přihlížejících diváků a fotografů rozdali mezi sebou muži i ženy, aby do cíle u Růžového sadu v Lidicích proběhli cílem jako první z mužů student SHŠ Kladno David Čampelka (r.1996) a z žen Veronika Gajdošová (r.1984), kteří získali od KRS SK zbožové poukázka v hodnotě 500 Kč. Ostatní postupně dobíhali a potěšující bylo to, že všech 33 účastníků proběhlo cílem! Speciální uznání náleží nejmladším, kterými byli Emma Nesvadbová (r.2002 ) a Matyáš Nesvadba (r.1999), oba v doprovodu své starší sestry Annete Nesvadbové (r.1992), kteří obdrželi krásnou publikaci „Lidice“ s podpisy žijících pamětnic vypálení obce. Rodina známého herce a malíře Miloše Nesvadby se tak stala nejpočetnější rodinnou skupinou účastnící se běhu. Uznání patří také „nejstarším“- Kristině Vajsové (1944), Martě Nekužové (r.1971) a Aloisi Mlčochovi (r.1948), kteří obdrželi roční předplatné měsíčníku Doba Seniorů, kterému tímto vyjadřujeme díky.

Účastníci Běhu společně položili kytici ke hrobu zavražděných lidických mužů a uctili minutou ticha památku této události před 72 léty. Společně si zároveň slíbili, že se tohoto, dnes již tradičního běhu Kladno-Lidice, zúčastní i v příštím roce. Všichni, kteří budete mít zájem, sledujte Dobu Seniorů a webové stránky Středočeské krajské rady seniorů, abyste příležitost zúčastnit se 20.června 2015 nepropásli. Krásně se pobavíte, osvěžíte ducha a posílíte si sebevědomí.

Speciální díky patří: senátorovi J.Dienstbierovi, Radiu Relax, Kladenskému Deníku, Gymnáziu nám.E.Beneše Kladno a Sportovnímu Gymnáziu Kladno, kteří všichni přispěli ke zdárnému průběhu této akce.

Za pořadatele: Miloslav Vajs (1944), předseda Krajské rady seniorů Středočeského kraje (který rovněž celou trať odběhl)