Prezident ČR Miloš Zeman pozdravil 2. sjezd Rady seniorů ČR

 

Stěžejní událostí pro seniorské hnutí v letošním roce byl beze sporu 2. sjezd Rady seniorů České republiky. V pátek 17. května se v Domě odborových svazů na Žižkově sešlo na 200 delegátů ze všech koutů České republiky, aby zhodnotili uplynulé období, stanovili si další cíle pro svou činnost a rovněž rozhodli o složení důležitých orgánů Rady seniorů ČR – Kolegia a revizní komise. Na pořadu dne byla samozřejmě i volba předsedy.

Sjezd byl zahájen přesně v 9.30 hodin státní hymnou, poté se ujal slova dosluhující předseda Dr. Zdeněk Pernes. Ve svém projevu zhodnotil uplynulé období, poukázal na úspěchy i na to, co se nepovedlo. Shrnul stávající situaci seniorské populace v naší zemi a nastínil, kudy by se podle jeho názoru mělo ubírat v následujícím období.

Po něm vystoupil se svým příspěvkem předseda revizní komise Dr. Oldřich Strnad. Ke konci jeho příspěvku vystřídalo spíše pracovní  atmosféru v sále vzrušení. Kvapem se totiž blížila jedenáctá hodina.

Na tuto dobu oznámil svůj příjezd host ze všech nejvzácnější a nejváženější – prezident ČR Miloš Zeman. Navzdory nabitému programu si našel čas, aby přišel seniorský sjezd pozdravit, přednesl krátký projev a v sále se zdržel zhruba hodinu.

Prezident republiky byl beze sporu nejvýznamnějším hostem, nebyl ale jediným, kdo si našel na 2. sjezd RSČR čas. K přítomným dále promluvil předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, předseda konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda asociace krajů ČR Michal Hašek či předseda KSČM Vojtěch Filip. Na významné události seniorského hnutí nechyběl ani europoslanec JUDr. Richar Falbr, který s Radou seniorů ČR úzce spolupracuje.

2. sjezd Rady seniorů České republiky navštívili rovněž hosté ze zahraničí – konkrétně z Rakouska a Slovenska. Mezi delegáty zavítal prezident Evropské federace seniorů Dirk Jarré.Se svým příspěvkem vystoupila a české seniory podpořila primářka Dr. Elizabeth Pittermann, která zastupovala Radu seniorů spolkové republiky Rakousko. Došlo také na Mgr. Johanese Wallnera, zástupce rakouské společnosti SeneCura, na něž navázal příspěvek šéfa společnosti Senior Holding pana Roberta Sekery. A svou podporu a chuť do vzájemné spolupráce vyjádřil i ing. Ján Lipianský Ph.Dr., předseda Jednoty důchodců na Slovensku.

K výzmaným hostům patřil rovněž generální ředitel společnosti Pfizer s.r.o. V České republice pan John Raney a jeho doprovod. Pfizer spolu se Seniro Holdingem a SeneCurou neboť bez sponzorské podpory těchto společností by nebylo možné sjezd v této podobě uspořádat.

V odpoledních hodinách se atmosféra vrátila do pracovní roviny. Proběhla volba vedení RSČR. Do jejího čela byl jednomyslně zvolen i pro další období Dr. Zdeněk Pernes. Rovněž na pozici šéfa revizní komise nedochází k žádné změně, v jejím čele je i nadále Dr. Oldřich Strnad. 

Krátce před 16. hodinou schválili delegáti návrh usnesení a poté staronový předseda významnou událost ukončil.

Slavnostní zahájení 

Ústní zpráva předsedy RS ČR 

PROGRAMOVÉ ZAMĚŘENÍ A ÚKOLY RSČR NA LÉTA 2013 AŽ 2017