Návštěva sídla Senátu Parlamentu ČR

Členové základní organizace Senioři ČR v Mikulově přivítali nabídku senátora Rostislava Koštiala k prohlídce Valdštejnského paláce s rozlehlou zahradou v Praze, který nechal vystavět jako své reprezentativní sídlo Albrecht z Valdštejna.  Je to unikátní raně barokní palácový komplex s monumentální salou terrenou, řadou reprezentativních prostor a původní honosnou konírnou – v níž právě Senát od roku 1996 zasedá. Přímo v jednacím sále jsme měli možnost se na chvilku stát takovými „senátory“. Součástí sídla Senátu je i Kolovratský palác, v němž jednají senátní výbory a jsou zde umístěny senátorské kanceláře.

Valdštejnský palác obklopuje barokní zahrada s alejí význačných soch a reliéfními vázami. Bohužel se jedná o bronzové odlitky původních soch, které byly v roce 1648 odvezeny jako kořist švédskými vojsky a prohlášeny za majetek švédské královny.

Za možnost komentované prohlídky obou paláců a zahrady jsme vyslovili panu senátorovi velké poděkování a na oplátku ho pozvali mezi nás. Byl to pro všechny mimořádný a určitě nezapomenutelný den – plný nových zážitků, poznání i nečekaných setkání s dalšími členy Senátu.

Květa Budínová