Den zdraví pro seniory Pardubického kraje

Dne 11. dubna se opět sešli senioři z Pardubic a blízkého okolí v kulturním domě v Hronovické ulici na společensko-kulturní akci, kterou pro ně připravila Krajská rada seniorů. Konal se zde již třetí ročník Dne zdraví. Jeho nosnou myšlenkou bylo především účastníky pobavit, ale také je seznámit s kvalitativně novou úrovní krajského zdravotnického systému, výrazně zvýšenou díky otevření moderního pavilonu urgentního příjmu v Pardubické krajské nemocnici se třinácti operačními sály evropské úrovně a dalším vybavením, které posouvá lékařskou péči o velký skok vpřed. Pardubický kraj nákladem 2,5 miliardy korun vybudoval zařízení vskutku úctyhodné kvality. Vážíme si toho, že jej na této naší akci představil, vážně i s humorem, osobně hejtman JUDr. Martin Netolický Ph.D., a že nás seznámil s problémy i dalšími záměry kraje v celém spektru zdravotní péče o občany, samozřejmě s důrazem na péči o seniory. Ti mu za jeho práci a práci celého hejtmanství vyjádřili vděčnost i podporu bouřlivým potleskem. Když pořádáme Den zdraví, nemůžou na něm chybět ani zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, zástupci Krajské nemocnice., Jejich poslání je zřejmé. Ale nemůže chybět ani Městská policie Pardubice, protože ta například pomáhá seniorům prevencí i konkrétními zákroky v jejich prospěch. Takže v průběhu akce probíhaly odborné konzultace s přítomnými pracovníky těchto institucí.

Lidé se ale na Den zdraví přišli především pobavit a zábavu jsme jim poskytli v prvé řadě. O tom dostatečně vypovídá volba účinkujících. Moderátorem celého odpoledního programu byl zkušený Petr Jančařík, který si vzpomněl na své mládí, kdy moderoval Magion, televizní pořad, který sledovaly generace našich dětí. Ve dvou částech vystoupil Standa Hložek. Ten zazpíval také jeden z jeho nejznámějších hitů Holky z naší školky, který letos slaví neuvěřitelné padesátiny. S oběma protagonisty si zanotoval i hejtman našeho kraje. Vedle v Pardubicích populárního Josefa Sochora, který v roce 1957!! v hudební soutěži Hledáme nové talenty porazil slavného Karla Gotta a Zuzany Grohové, bývalé zpěvačky JK Band jsme se tradičně obrátili také na mládí. V Pardubicích máme mimořádně úspěšnou ZUŠ, ve které učí Roman Faltys, a ten vybudoval dětskou Žesťovou harmonii, sklízející úspěchy u nás i po celé Evropě. Vidět a slyšet takové talentované mládí je pro nás seniory skutečným osvěžením.

Den zdraví se opět podařil, všech cca 250 diváků a posluchačů odcházelo spokojených a už se těší na naše další akce, které získávají na popularitě a začínají být seniory více a více vyhledávány.

Vladimír Berounský