Hejtman Pardubického kraje byl opět mezi seniory

Účast hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického Ph.D na aktivitách Rady seniorů se k naší velké radosti stává jistou tradicí. Tentokrát jsme společně uspořádali přednášku s besedou na zajímavé téma. Hovořilo se bývalé součásti předválečné Československé republiky Podkarpatské Rusi, která má nyní oficiální místopisný název Zakarpatí. Podle hejtmanova vyjádření mnoho informací i fotografického materiálu získal při svých návštěvách v této části Evropy za více než deset let. A jsou opravdu pozoruhodné.

Připomněli jsme si, co všechno společného máme dodnes s lidmi, historií a také architekturou Zakarpatí, jak fascinující je tam příroda, ale také jak složité jsou tam ekonomické a sociální problémy, které se ještě díky válečnému konfliktu dále výrazně prohlubují. Lidé zde trpí nedostatky v zásobování a také velmi nízkou úrovní zdravotnictví. Slouží ke cti reprezentantům našeho kraje, že s sebou do těch nejpostiženějších oblastí přinášejí pro jejich obyvatele zcela konkrétní a tolik potřebnou pomoc. Místní zvlášť oceňují bezplatné poskytování zdravotnické techniky, materiálního vybavení nemocnic i lékařských ordinací a vozidel záchranné služby, které v našem kraji dosloužily, ale jsou plně funkční a ihned použitelné.

Hejtman navazuje na období mezi lety 1920-1938, kdy v rámci společného státu došlo na tomto území k výraznému pokroku v rozvoji školství, tradiční kultury, hospodářství a architektury. Připomněl méně známá fakta o aktivitách Tomáše Bati, který tady založil společenství, označované jako Baťovská územní komunita s centrem v městečku Baťov, kde postavil řadu občanských staveb. Ukázal nám unikátní soubor fotografií z Karpat, nám blízké Koločavy i řady správních center, například z Mukačeva, Užhorodu, Chustu a dalších.

Velmi příjemný zážitek. Děkujeme.

Vladimír Berounský