Šachový turnaj

V rámci spolku Senioři Hradec Králové působí šachový klub s více než dvaceti členy. Klub je docela čilý, schází se dvakrát týdně a pořádá během roku pro veřejnost různé akce, o nichž informuje prostřednictvím královéhradeckého tisku a rozhlasu.

Jednou z jeho největších podniků je Vánoční turnaj v šachu, jehož 7. ročník se odehrál dva dny před Silvestrem 2023. Hrálo jej 32 hráčů a hráček nejen seniorského věku, ale i daleko mladších ročníků. Za vše mluví věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším účastníkem, činící 77 roků. To je jedna z předností šachu, v něm se mohou za rovných podmínek střetávat hráči, které od sebe dělí více generací.

Druhou velkou akcí klubu, stojící za zmínku, je každoroční jarní utkání se šachisty z Olomouce, v tomto roce se těšíme na čtvrtý díl. Samozřejmě jde o výsledek, ale hlavně máme radost  z královské hry a ze setkání s olomouckými kamarády. Bohužel nevíme o žádném jiném spolku v ČR, který má podobné zaměření, s nímž bychom rádi navázali spojení. Bylo by krásné, kdyby se prostřednictvím tohoto článku někdo ozval. Kontaktní telefon a e-mail je uveden u autora článku dole.

Vraťme se k Vánočnímu turnaji. Díky sponzorům jsme měli k dispozici krásnou hrací místnost v Centru pro integraci občanů zdravotně postižených, jehož pracovníci včetně ředitele dr. Vedlicha se o nás vzorně postarali, komise místní samosprávy nám zaplatila ceny, takže na nás zbylo „jen“ turnaj provést. Pomocí moderní počítačové techniky se nám to podařilo ku spokojenosti všech. Na mladší generaci jsme sice tak trochu neměli, ale poprali jsme se s nimi rádi a s vervou.

V turnaji zvítězil talentovaný mladík Lukáš Zelba, přední dorostenec v rámci republiky, před dalším mladíkem Filipem Rokošem a hradeckým hráčem Jiřím Linhartem. Pro další poháry si přišla nejlepší žena Lída Lápková z našeho klubu, stejně jako nejstarší hráč Vladislav Somer. Odměnili jsme nejlepšího hráče z území komise místní samosprávy Petra Drahoňovského, nejmladšího hráče Matěje Zelbu, bratra vítěze, a nejlepšího účastníka z CIOZP Karla Vašatu. Ale jako první si pro speciální pohár, nazvaný Za odvahu!, přišel Adam Erdinger z šachového kroužku místní ZŠ. V turnaji neměl mnoho šancí, ale jeho radost byla nelíčená.

Těšíme se za rok na osmý ročník!

Jiří Bielavský, tel. 731 253 441, e-mail bielavsky@centrum.cz

foto Jan Štěpánek