PŮLSTOLETÍ KLUBU SENIORŮ ŘEPIŠTĚ

Průběh celého loňského roku byl u řepišťských seniorů protkán slavnostní atmosférou 50. výročí trvání klubu důchodců v obci.
Počátkem roku byl představen emblém symbolizující otevřené klubové srdce pro všechny starší zájemce o připravované aktivity. Výbor seniorům slíbil navýšení počtu pořádaných akcí a rozšíření jejich zájmového spektra, aby si každý mohl vybírat podle své chuti.
Nejoblíbenější oblast činnosti poznávacích zájezdů byla v tomto roce tematicky zaměřena do vzpomínkového bloku „Tak se robilo“. Při jarní návštěvě probouzející se přírody Opavského Slezska účastníci obdivovali mimořádné úsilí majitele zámku v Novém Dvoře Quido Riedla, který založil roku 1905 unikátní park s rozlohou 30 ha s rozsáhlou sbírkou dřevin z celého světa. Poté si v Raduni prohlédli park a v renezančním zámku kromě atraktivních společenských pokojů a sálů také místnosti služebnictva i jejich pracovní nástroje.
Při zájezdu za památkami jižní Moravy vyslechli přítomní v Rajhradu povídání o minulé i současné práci mnichů při nezbytném samozásobování kláštera i o opravách zdevastovaného kláštera sester těšitelek. V Moravském Krumlově se návštěvníci výstavy Slovanské epopeje ponořili do hluboké minulosti. Ve vinicích hodnotili výsledky práce z doby nedávné a v bylinkovém ráji Sonnentor v Čejkovicích byli svědky současných moderních výrobních technologií.
Prázdniny senioři zahájili nostalgickým výletem báňským spěšným vlakem po neveřejných uhelných vlečkách Ostravsko-karvinského černouhelného revíru a prohlídkami industriálních památek po bývalé těžbě uhlí.
V srpnu vyjeli po Technotrase seznámit se v okolí Vítkova s technikou lámání břidlice v Raabově štole, činné ve druhé polovině 19. století. V Muzeu břidlice v Budišově nad Budišovkou si zkusili její opracování, tvorbu ve venkovní kaligrafické dílně malováním a obdivovali břidlicové výrobky. Poté přesedlali z černého na bílé řemeslo mlynářské a ve Spálově shlédli postupy při mletí v nejmenším větrném mlýně v ČR.
V oblasti seniorského sportování byly k 50. výročí zaměřeny 2 bowlingové turnaje, Řepišťský seniorský víceboj v deseti disciplínách a turnaje v boloballu a v mölkky pořádané výborem klubu. Svá reprezentační družstva vyslali rovněž na krajské sportovní hry v Mořkově, Bílovecký víceboj i na meziobecní bowling Slezské brány.
Slavnostními vstupy ke klubové padesátce a gratulacemi byly poznamenány také tradiční oblíbené výlety do přírody s piknikem, a to smažení vaječiny, vaření kotlového guláše, opékání klobás i silvestrovské loučení se starým rokem.
Nelze přehlédnout, že celoročním hlavním podporovatelem činnosti důchodců je Obec Řepiště. V roce oslav, kromě jiného, zabezpečila pro starší generaci zdarma divadelní představení „Folklorní podvečer“ a „Zachraňme Večerníčka!“
Rovněž iniciovala čtvrthodinové vysílání v Českém rozhlase Ostrava o současných aktivitách řepišťských seniorů a o připravovaných oslavách k 50. výročí trvání Klubu seniorů v Řepištích.
Oslavy vyvrcholily setkáním řepišťských seniorů a jejich hostů právě 23. listopadu v obecní hospodě U Máně, neboť ve stejný den před půlstoletím na tomtéž místě založili důchodci v Řepištích svůj klub. Vzpomínky patřily občanům, kteří postupně stáli v čele klubu a pracovali v jeho výborech.
Klub byl oceněn za aktivní činnost Pamětním listem Obce Řepiště a Čestným uznáním Krajské rady seniorů MSK se Skleněným oceněním za spolupráci, zabezpečení zájmové činnosti svých členů a podporu zdravého stárnutí seniorské populace.
Při ukončení slavnostního roku obdrželi členové novoroční blahopřání s konstatováním, že bylo pro ně v uplynulém roce výborem připraveno 34 vlastních klubových akcí a do 26 dalších akcí jiných organizátorů se aktivně zapojili vysláním družstev na vědomostní kvízy nebo sportovní hry. Řadu dalších aktivit společně navštívili jako diváci. Seniorským informačním kanálem bylo ve 30 hromadných e-mailech odesláno 238 nejrůznějších informací. K celoročnímu připomínání tohoto významného období obdržel každý člen sadu fotografií v nástěnném klubovém kalendáři pro rok 2024.

Tomáš Staníček, místopředseda Klubu seniorů Řepiště