SUPER DĚDA Jihočeského kraje pro rok 2023 byl zvolen

Projekt “Babička roku ” má v jižních Čechách  protipól v akci” SUPER DĚDA”, který již druhým rokem vyhlásila Rada seniorů Jihočeského kraje. Do Prachatic se sjeli kandidáti, z  Českých Budějovic, Třeboně, Vimperka, Prachatic, Strakonic a Sezimova Ústí, aby získali  tento prestižní titul. Po loňském pilotním projektu byla pořádáním akce opět pověřena organizace Senioři ČR Prachatice. Záštitu nad projektem převzala náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje p. doc. Lucie Kozlová, poslanec parlamentu ČR a starosta Prachatic pan ing. Jan Bauer a město Prachatice. I přes náročné zimní podmínky, podobné kalamitě, se společenský sál Národního domu zaplnil seniory, kteří přijeli nebo přišli podpořit své kandidáty. Do poroty zasedli, oba místostarostové města Prachatice, předsedkyně Krajské rady  seniorů, ředitelka organizace Senior pas Brno, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Prachatice a ředitel o.p. s. KreBul Prachatice. Velkou poctou pro pořadatele byla účast europoslankyně paní Radky Maxové. Porota hodnotila soutěžící ve třech disciplinách: v řízeném rozhovoru, volném programu, který si každý soutěžící připravil sám, a místo klasické módní přehlídky, jak tomu bývá při soutěži Babička roku, byla zvolena soutěž v manuální zručnosti při náhodně vylosovaných úkolech. Zábavná byla, zejména pro diváky a fanoušky, volná disciplina, kde se hrálo a zpívalo při kytaře, tančily se country tance, sledovaly se video prezentace, objevila se i výstavka  vojenských modelů, vzpomínalo na Karla Klostermanna, potleskem byla odměněna herecká a pěvecká vystoupení dvojic.  Překvapením pro všechny přítomné byla ve volné disciplině i dvoukilová vánočka pletená a upečená jedním ze soutěžících. Nerozhodovala pouze porota. Do hlasování se zapojili i diváci, kteří volili “Dědu sympaťáka” formou  vhazováním imaginárních  sněhových kuliček do skleněných válců. Jednotlivé discipliny byly doplněny vystoupením Pavla Vokurky z Českých Budějovic hrou na akordeon.

A JAK TO CELÉ DOPADLO?

Vyhráli vlastně všichni, protože si organizátoři soutěže vytkli za cíl zviditelnit nejen šikovné babičky, ale ukázat veřejnosti, že jsou mezi námi také šikovní dědečkové. Hlavním smyslem celé akce bylo představit dědečky nejen jako vzory pro svá vnoučata a pravnoučata, ale hlavně jejich aktivity ve prospěch seniorské veřejnosti a motivovat tak jejich vrstevníky ke smysluplnému využití krásného seniorského věku.

KDO VYHRÁL A BYL ODEKOROVÁN NÁDHERNÝM TRIČKEM  S LOGEM SOUTĚŽE A KLOBOUKEM MÍSTO KLASICKÉ ŠERPY?

1. místo obsadil pan Jiří Hálek z Třeboně – vtipné bylo, že hlavní cenou do soutěže byl právě pobyt v lázních Třeboň.

2. místo patří  panu Karlu Hrůzovi z Prachatic, který byl zároveň vyhlášen nejstarším soutěžícím /83 let / a diváci ho zvolili i “dědou sympaťákem”.

3. místo obsadil pan Ing. Vlastislav Klimeš z Českých Budějovic.

Ceny do soutěže, které věnovaly lázně Třeboň, Jihočeský kraj, Senior pas Brno, Město Prachatice, Krajská rada Seniorů JčK, předali porotci nejen vítězům, ale také všem ostatním soutěžícím. Ti obdrželi tzv. děkovací koláče, připravené domácí organizací Senioři ČR Prachatice. Tyto” děkovací “koláče také obdrželi i porotci a soutěžní tradiční česká vánočka poputuje až do dalekého Bruselu, kam ji poveze paní europoslankyně. Z jihočeských  Prachatic se všichni účastníci  rozjížděli s odhodláním pokračovat v tomto projektu i v dalších létech a rádi by ho prosadili i na celostátní úrovni, protože šikovných a aktivních dědečků je v naší České republice určitě dost.

Zdena Hrůzová, předsedkyně org. Senioři ČR Prachatice