Ostravská Vánočka 2023

Před pěti léty v Ostravském organizačním centru spolku SENIORS, z.s. přišlis myšlenkou, prodloužit seniorskou sportovní sezónu, zejména seniorské víceboje, až do posledních týdnů a dnů roku. Tak se zrodila soutěž OSTRAVSKÁ VÁNOČKA. V roce 2023 se uskutečnil již pátý ročník.

Každý z devadesáti devíti soutěžících absolvoval devět disciplín. Ty probíhaly najednou po více než tři hodiny. První z nich je BOLLOBAL – disciplína známá z většiny seniorských vícebojů. Kdo by nevěděl, oč se jedná prozradíme, že na třípatrovou žerď soutěžící hází bolaso (dvě koule spojené šňůrou) ze vzdálenosti čtyř metrů. Každá žerď má jinou bodovou hodnotu. Šest hodů dávalo možnost získat na této disciplíně třicet bodů, stejně jako na všech ostatních.

Další disciplínou byl FLORBAL –  střelba florbalovou hokejkou a míčkem na florkejovou branku hájenou maketou brankáře. Ze snímku je patrno, že moc místa pro umístění míčku v brance opravdu není. Pro střelbu po zemi kolem makety brankáře sotva dva míčky a mezi „nohami“ dokonce pouhých 75 mm, takže větší šanci na úspěch má střela kolem ostatních částí „těla brankáře“.

Třetí disciplínou je kopaná. V Ostravě střílíme na házenkářskou branku ze vzdálenosti deseti metrů, ovšem přes nebo kolem „zdi“, kterou v tomto případě tvoří florbalová branka umístěna tak, aby kolem tyček zůstal prostor nanejvýš pro dva míče. Úspěch zajišťuje střelba přes „zeď!.

Následoval snag golf, který se u nás hraje na velké ploše. Z odpaliště (na snímku úplně vzadu u stěny) je nutno míček dopravit do patovacího prostoru a pak už jen trefit „jamku“ (žlutý přísavný kužel). Mistři hrají na jeden úder – z odpaliště před mezeru pro dva míčky rovnou na kužel…

KOŠÍKOVÁ je u nás zvláštní tím, že se nestřílí na koš, ale dribluje se na čas po trase vyznačené kužely. Jednou z nejnáročnějších disciplín je LUKOSTŘELBA. Střílí se duralovými šípy s přísavkami z duralových luků na terč vzdálený deset metrů. Další disciplíně se v žargonu seniorských sportovců říká RAKETA. Běhá se s tenisovou raketou a tenisovým míčkem umístěným na strunách rakety kolem kuželu od startu vzdáleném 12,5 metrů – tedy po trase 25 metrů. Dosažené časy pod 7 sekund nejsou výjimkou! Asi neexistuje soutěž, ve které by nebyly zařazeny ŠIPKY.

Nejnáročnější disciplínou, na letošní Ostravské Vánočce zařazenou poprvé, byl bezesporu PARA HOKEJ – střelba trénikovými puky na branku přes reklamní banner.