Návštěva v Evropském parlamentu

Padesát seniorů z Pardubického kraje navštívilo ve dnech 20. – 22. listopadu centrum evropské politiky ve Štrasburku, a to díky dlouhodobější spolupráci s poslancem Evropského parlamentu Ing. Martinem Hlaváčkem, diplomatem a odborníkem na zemědělství a potravinářství. V letošním roce jsme měli možnost setkat se s ním v Pardubicích hned dvakrát. Poprvé při humorném povídání o jídle a potravinové politice unie v květnu za účasti herců Zlaty Adamovské a Petra Štěpánka, a ještě jednou v září na besedě ke kvalitě potravin u nás ve srovnání s okolními zeměmi a o naší zemědělské politice.

Na zajištění zájezdu se podílel zkušený organizátor a znalec prostředí Mgr. Petr Hambálek, který připravil bohatý, zajímavý a na seniory přesně ušitý program. Již cestu do Štrasburku nám zpestřil zastávkou na území Německa v obřím Technickém muzeu v městě Sinsheim. Ve venkovní expozici jsme obdivovali tryskový dopravní letoun Concorde, ale také cvičné nadzvukové letadlo československé provenience z dílen Aera Vodochody Albatros.

Po příjezdu do cílového města jsme absolvovali úchvatnou prohlídku nočního Štrasburku, především části starého města a slavné katedrály. Poté jsme přejeli do Sélestatu, kde jsme byli ubytováni příští dvě noci. Následujícího dne jsme vyrazili na celodenní výpravu po Alsasku. Zahájili jsme ji ve druhém největším městě regionu, kterým je Colmar. Na příjezdu nás uvítala zmenšenina sochy Svobody. Její autor F. A. Bartholdi se narodil v devatenáctém století právě tady. Po prohlídce historického centra jsme pokračovali po části Alsaské vinné stezky. Seznamovali jsme se s pozoruhodnou historií a pestrou současností půvabných městeček a vesnic s typickými hrázděnými domy, které už byly připravené na oslavu Vánoc. Všude na nás dýchala neopakovatelná sváteční atmosféra.

Třetí den jsme věnovali Štrasburku. Navštívili jsme Parlamentárium, absolvovali jsme besedu o historii, organizační struktuře, o politickém významu Evropské unie a zapojení České republiky do jejího fungování. Sešli jsme se s našim hostitelem M. Hlaváčkem a byli jsme na krátký čas účastníky jednání Evropského parlamentu. Zajímavé poznání i poučení zároveň.

Nakonec jsme se všichni ve zdraví vrátili domů se silnými dojmy po nádherném zážitku, jakých v našem věku není nikdy dost. Zásluhu na tom má náš hostitel Martin Hlaváček, erudovaný průvodce Petr Hambálek a spolehlivý řidič autobusu pan Martin Gracla. Děkujeme!

Vladimír Berounský