Čas s milou návštěvou z Maďarska

Přesto, že léto roku 2023 je již minulostí, několik členů Městské organizace seniorů Dobruška a spolku DOTEKY NADĚJE bude ještě dlouho vzpomínat na prázdninový čas, který si užili v partnerském městečku naší Dobrušky v Ábrahámhegy v Maďarsku.
Při našich společných chvílích na břehu Balatonu jsme na oplátku pozvali naše hostitelé k nám a my jsme tak ve čtvrtek 26. 10. 2023 mohli přivítat milou návštěvu v Dobrušce.
Na všech 9 účastníků čekal opravdu nabytý program, který jsme zahájili podvečerním varhaním koncertem v místním kostele sv. Václava.
I páteční den byl připraven tak, aby se málo překládalo mluvené slovo, ale zážitků, aby byla spousta.
A tak se dopoledne vyráželo do Vamberka, kde si naši milí hosté prohlédli muzeum krajky a paličkování a sami si toto řemeslo mohli vyzkoušet.
A potom už hurá do hor. Přesto, že nám cestu kropily dešťové kapky, v Deštném v ateliéru U zvonaře a hrnčířky bylo bezva.
Jeho majitel pan Šeda ukázal Maďarské návštěvě něco z výroby zvonů a zajímavosti slyšeli i o dalším našem tradičním řemesle a to o hrnčířství.
Nastala doba oběda a my popojeli o kousek blíž k Dobrušce a oběd si dali v Kounově. V pátek odpoledne maďarskou delegaci přivítal na dobrušské radnici místostarosta města Jan Špaček, který ukázal obrazy světoznámého malíře Františka Kupky. Kupka strávil mládí v Dobrušce a některé obrazy městu věnoval.
Odpolední čas jsme si také užívali společně při příjemném posezení s harmonikou a pohoštěním, které připravily naše členky.
A byla tady sobota. Tu si naše návštěva odjela užít do Muzea východních Čech. Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Třebechovicích pod Orebem a navštívili Proboštův betlém. Dny, které trávili hosté z našeho partnerského městečka Ábrahámehegy v Dobrušce utekly nějak moc rychle a v neděli dopoledne odjížděli naši přátelé zpět domů.
Neloučili jsme se se slzičkami v očích, protože partnerství mezi seniory z obou měst se úspěšně prohlubuje a akcí, na kterých si budeme společně užívat čas bude víc a víc.
A to je moc fajn.

 

Renata Moravcová