Slavnostní setkání seniorů Moravskoslezského kraje – Oslavy Mezinárodního dne seniorů

 

Krajská rada seniorů MSK uspořádala pod záštitou starosty města Hlučín 30. září 2023 v rámci oslav MDS Slavnostní setkání seniorů Moravskoslezského kraje v Hlučíně.

Čtyři autobusy se seniory kraje dopoledne vyrazily na prohlídky pamětihodností a zajímavostí MSK. Jedna výprava zajela na prohlídku Státního zámku Raduň, druhá na prohlídku Muzea Hlučínska a Areálu čs. opevnění do Darkoviček, třetí „fárala“ do Dolu Michal, Národní kulturní památky a čtvrtá zajela do Vagonářského muzea ve Studénce. Po společném obědě se všechny autobusy sjely do Hlučína, kde v Kulturním domě města byl zahájen připravený kulturní program k oslavám.

V zaplněném sále kulturního domu přivítal účastníky oslav předseda KRS MSK Pavel Gluc, náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil, radní města Hlučín Jana Kameníčková, k přítomným pohovořila i předsedkyně RSČR Lenka Desatová a předseda KR MSK SČR Oldřich Pospíšil.

Po úvodních slovech postupně vystoupily různé soubory a jednotlivci, děti a senioři, mažoretky z Hlučína, pěvecký soubor horníků z Havířova, taneční a pěvecký soubor z Bolatic, taneční soubory z Háje ve Slezsku a Bruntálu, pěvecký soubor z Hnojníka a pěvecké duo Jozífky.

V rámci programu byla vyhodnocena kampaň KRS za rok 2023 a „Seniorkou MSK roku 2023“ se stala Hana Práglová, členka Krajské rady a předsedkyně senior klubu Bohumín a „Seniorem MSK roku 2023“ se stal Karel Moškoř, člen Krajské rady a klubu důchodců Střítež. V rámci kampaně byli za svou seniorskou práci v organizacích a klubech oceněni Helena Rybarová Čtyřlístek Jakartovice, Eva Kotarbová MO SČR Ostrava, Marie Seitlová senior klub Bohumín, Helena Vambleki senior klub Bohumín, Olga Lorencová senior klub Bohumín, Jaroslav Bartoš klub důchodů Paskov, Otakar Brňák aktivní senioři Bruntál, Karel Kunčický MO SČR Frýdek-Místek a Jaroslav Obr MO SČR Frýdek-Místek.

Na návrh KRS MSK byli za dlouholetou aktivitu a činnost v seniorském hnutí oceněni Pamětním listem v sametových deskách RS ČR tito členové krajské organizace RS ČR: Hana Práglová Bohumín, Ludmila Holubová Ostrava, Jitka Musilová Krnov, Marta Rozprýmová Bruntál, Vlasta Motlochová Vyšní Lhoty, Miroslav Fober Střítež, Karel Moškoř Dobratice, Radim Holeček Velká Polom, Zdeněk Mustar Háj ve Slezsku. Ocenění osobně předala předsedkyně RS ČR Lenka Desatová.

Všem účastníkům se tříhodinový program líbil, často odměňovali vystupující dlouhotrvajícím potleskem.

Poděkování za podíl na zdařilé akci patří členkám MO SČR Ostrava, které zabezpečovaly kompletní servis pro účastníky pod vedením své předsedkyně Aničky Pinterové a do přípravy sálu KD zapojeným členům krajské rady seniorů. Rovněž poděkování zaslouží organizátoři z krajské rady, hlavní partner Moravskoslezský kraj a významný partner město Hlučín, kteří nám vytvořili organizační, finanční a materiální podmínky pro realizaci oslav   na vysoké úrovni. Oslav se zúčastnilo 225 účastníků (počet omezen kapacitou sálu KD) z 22 seniorských klubů a organizací 19 měst a obcí kraje, kteří prožili příjemný podzimní den.

Předseda KRS MSK Pavel Gluc