Srpen plný zážitků

Na druhý prázdninový měsíc byl nejen pro členy Městské organizace seniorů Dobruška a
spolku DOTEKY NADĚJE připraven program se třemi výlety, a tak o spoustu prima zážitků nebyla nouze.

V pondělí 14. 8. 2023 jsme se linkovým autobusem vydali tzv. za humna. V Novém městě nad Metují na nás čekal Mgr. Jiří Švanda, referent místního informačního centra, aby nás při procházce seznámil s místy, kde se natáčel F. L. Věk. Své vyprávění obohatil o spoustu fotek z tohoto seriálu a my museli vzpomínat, abychom správně odpovídali na jeho všetečné otázky. No a protože nám tento den zdobily sluneční paprsky, před odjezdem jsme se ještě stihli schladit ledovou kávou a jasně, že nechyběla ani zmrzlina.

Cíl našeho druhého výletu byl už o hodně dál

V úterý 22. 8. 2023 jsme z Dobrušky odjeli nejdříve linkovým autobusem do Hradce Králové, kde se k nám přidali další účastníci a vlakem jsme už pokračovali do našeho hlavního města.
Cestou se povídalo, popíjela káva a když jsme slyšeli Praha- Hlavní nádraží, ani se nám nechtělo věřit, že máme vystupovat. Zde se k nám připojili účastníci z Tábora a tou poslední, aby naše parta byla kompletní, byla Jitka, která žije v Praze, a tak jsme byli v těch nejlepších rukou a mohli jsme jít poznávat krásy Prahy. Naše první kroky vedly na Staroměstské náměstí, a protože se blížilo poledne počkali jsme si na odbíjení orloje. Prošli jsme Pařížskou ulicí k nábřeží a na Náplavce už čekala loď. Na její palubě jsme se občerstvili něčím vychlazením a užili si okružní jízdu.

Čas se již přehoupl do odpoledních hodin a my se přemístili do kavárny SLÁVIE.V jejích příjemně chladných prostorách jsme se před naším odjezdem domů, občerstvili a už spěchali na Hlavní nádraží, aby nám neujel vlak, směr Hradec Králové. Cestou jsme si povídali nejen o krásných místech, které jsme v tento den navštívili, ale už jsme plánovali místa, která navštívíme o prázdninách roku příštího. Zjistili jsme, že cestovat vlakem je o mnoho příjemnější a přesto, že jsme během celého dne ušli celkem 11 000 kroků a do naší Dobrušky se vrátili večer, byl to opravdu super den!

Do Hradce Králové jsme zamířili ještě o týden později.

Na středu 30. 8. 2023 byl v našem plánu výlet do muzea východních Čech. Přesto, že na nás od samotného rána tentokrát padaly dešťové kapky, nenechali jsme si zkazit náladu a těšili se na výstavu, kterou do Lapidária připravila ZOO Dvůr Králové nad Labem a která nese název DOTEKY AFRIKY. I zde na nás čekala spousta zajímavého vyprávění fotografa, který dostal nápad fotit tlapy všech zvířat v ZOO. Jak se mu to povedlo a co vše předcházelo tomu, než se mohl přiblížit ke zvířatům, nám prozradil při prohlížení vystavených fotografií.
Než jsme opustili prostory muzea zašli jsme na kávu a dobrý zákusek do kavárny, kterou zde najdete. A přesto, že déšť nás provázel i cestou domů, stálo to za to.
Letní prázdniny roku 2023 jsou již minulostí, ale na nás čekají ještě další výlety a zážitky a my se už těšíme, až si je třeba i s vámi užijeme.

Renata a čtyřnohý pomocník Lex