RELAXAČNÍ TÝDEN V PARDUBICKÉM KRAJI

Na přelomu měsíce srpna a září t.r. jsme se rádi vrátili do míst, kde se seniorům v roce 2022 moc líbilo. Konečným cílem byla obec Zderaz, ležící na rozhraní Českomoravské vrchoviny a Východočeské tabule v nadm. výšce 478 m.

Cestou autobusem z Mikulova jsme udělali zastávku na občerstvení v Pohádkové vesničce Podlesíčko. Byli jsme přímo okouzleni touto vesničkou a řada z nás si už pomyslela na to, jak to zde bude příjemné při individuální návštěvě se svými vnoučátky. Opravdu milá atmosféra, roztomilé domečky, setkání s Červenou Karkulkou, Sněhurkou, Perníkovou chaloupkou aj.

Po příjezdu do obce Zderaz na nás čekala nádherná příroda, lesy, louky a pískovcová skalní obydlí v okolí. Ubytováni jsme byli v hotelu Renospond s možností využití procedur v jeho wellness centru.

Pokud počasí přálo, začínal každý den ranní rozcvičkou, popř. plaváním v přírodním koupališti. Balzámem na duši byly procházky v lesním tichém prostředí.

Vedoucí zájezdu p. Švecové nám dala typy na individuální kratší výlety – obec Zderaz, Proseč, Záchrannou stanici a ekocentrum Pasíčka, pískovcová skalní obydlí.

Společně jsme v průběhu týdne uspořádali sportovní klání jednotlivých družstev ve třech disciplínách – šipky, hody kroužkem na cíl a hod míčkem do vymezeného prostoru. Ani v našem věku se „urputnost a bojovnost“  jednotlivých soutěžících nevytratila – ba naopak. A

ti nejlepší byli oceněni na stupních vítězů.

Během našeho pobytu jsme navštívili velmi zajímavý a rekonstruovaný hrad Rychmburk a nám dosud neznámý tzv. Růžový palouček – památné místo, které bylo 1. ledna 1989 prohlášen kulturní památkou. Nachází se asi 7 km západně od Litomyšle. Má rozlohu asi 1,85 ha, je porostlý  galskými růžemi a obklopený parkem, v němž se nachází měděný památník českých bratří.  Další cesta vedla do města Litomyšl, kde si každý zvolil program dle svých zájmů. Objektů a památek k prohlídce či návštěvě je tu velmi mnoho, stanovený čas ani nedovolil vše obsáhnout. Krátce jsme se zastavili ve městě Skuteč, kde ševcovské řemeslo přerostlo časem do průmyslové podoby.

Na přání zúčastněných byl vypraven autobus do Polska za účelem nákupů. Myslím, že všichni byli spokojeni a nikdo nelitoval a nevracel se s prázdnou. Opravdu velký výběr ve všech sortimentech a bohužel i cenově jinde, než u nás.

Milým zpříjemněním byla návštěva Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou, kde jsme se vžili do role Jeníčka či Mařenky a absolvovali cestu k Ježibabě, která nás nakonec nehodila do pece, ale ukázala, jak se do pece dostávají perníčky, které se zde ručně vyrábějí.

Týdenní pobyt jsme si dobře užili ve všech směrech – závěr každého dne patřil buď vědomostním kvízům, grilování, posezení, zpěvu a tanci při živé hudbě.

Za sebe i všechny zúčastněné chci poděkovat p. Jitce Švecové za vzornou přípravu a organizaci celého pobytu, jednotlivých  výletů a společných večerů; p. Inge Hájkové za ranní rozcvičky a p. Marii Bednářové za fotodokumentaci. A samozřejmě všem jednotlivým účastníkům za dobrou náladu, aktivitu a příjemný průběh celého pobytu.  Kolektiv seniorek a seniorů dokázal, že na věku nezáleží a lze si celý týden užít tak, aby byli všichni spokojeni a měli i na co vzpomínat. No a někteří už určitě uvažují, že se do tohoto koutu republiky vrátí, bude-li to v plánu činnosti organizace v dalším období.

Květa Budínová

MO Senioři ČR v Mikulově