Jihočeská Babička roku 2023

Silné emoce, mezi nimiž nechyběly obdiv, smysl pro humor i nostalgie, ovládly v pátek 22. září v podvečer vyprodaný sál Společenského centra Univerzita Tábor.  O premiéru jihočeského kola soutěže Babička roku byl obrovský zájem, sál Univerzity do posledního místa zaplnilo na tři sta návštěvníků. O titul Babička roku 2023 a zároveň Babička sympatie přijelo usilovat 17 žen z celých jižních Čech.

Skoro žádná uchazečka o titul Babička roku se nehlásila do soutěže sama. Každou někdo přesvědčil nebo přihlásil. Všechny to ale vzaly sportovně a do Tábora dorazily z Prachaticka, Českobudějovicka, Jindřichohradecka i Písecka, domácích kandidátek z Táborska. Babičky bravurně sekundovaly v rozhovoru moderátorovi Jiřímu Werichovi Petráškovi a jeho kolegyni Heleně Hýnové. Každá žena pak prezentovala něco ze svých zájmových aktivit, takže se na jevišti zpívalo, tančilo, malovalo, recitovalo, hrálo loutkové divadlo i scénka z Julie a Romea po letech, Na závěr přišla promenáda ve společenských šatech.  Jednotlivé disciplíny oddělovala kulturní vystoupení. Došlo také na zvláštního hosta, kterým byla stříbrná medailistka a Babička sympatie celorepublikového finále v Olomouci 2021 Emilie Říhová z Tábora. „Je to moc hezký pocit mít takovou korunku, to mi věřte,“ řekla žena, která i ve svých 85 letech aktivně sportuje.

A jaké bylo pořadí na prvních třech místech? Bronzovou babičkou je Marie Novotná z Tábora, stříbrnou Marie Stará z Plané nad Lužnicí. Jihočeskou Babičkou roku 2023 byla vyhlášena Naděžda Mixová z Plané nad Lužnicí. Babičkou sympatie zvolili diváci Vítězslavu Benešovou ze Slavonic.

Jaroslav Kupsa – člen předsednictva KRS JČK a hlavní pořadatel