AKTIVNÍ ZÁŘÍ odstartovalo se sněmovně

K národní kampani AKTIVNÍ ZÁŘÍ, jejímž cílem je propagace pravidelných pohybových aktivit jako nedílné součásti péče o fyzické a psychické zdraví, se aktivně připojila i Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. Akci přímo na půdě nejvyššího zákonodárného orgánu zorganizoval dne 6.9.2023 Nadační fond Aktivní ČESKO za odborné podpory Kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice.

Akci zahájila tisková konference předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové za účasti zvláštní představitelky WHO v ČR Zsofie Pusztai, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, předsedkyně výboru pro zdravotnictví Zdenky Němečkové Crkvenjaš, členky výboru pro zdravotnictví Michaely Šebelové, předsedy podvýboru pro sport Jakuba Jandy a předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka.

 V rámci akce se na půdě sněmovny pak prezentovaly organizace, které jsou zapojeny do platformy Aktivní Česko. Rada seniorů samozřejmě nechyběla. Workshop byl umístěn v prostorech, kam je směřována i výzva o nejaktivnější výbor Poslanecké sněmovny s názvem „Výbory v akci aneb každý pohyb se počítá“. Ve Státních aktech je k dispozici několik fitness strojů Technogym půjčených z fitness centra Clever Fit. Členové jednotlivých výborů budou moci pro svůj tým načítat čas strávený na kardio strojích i kila zvednuté váhy. To vše při každém sněmovním dnu od 6. do 15. září. A my jsme některé z nich viděli přímo v akci. Mezi prvními byl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, s nímž jsme pak řešili ještě několik otázek, s nimiž se na nás senioři obracejí – například problém nepohyblivých seniorů v domovech, kteří potřebují péči očního či ušního lékaře. K překvapení mnoha a možná i svému, se nakonec nechal přemluvit i poslanec Marek Benda nebo šéfka hnutí Ano Alena Schillerová, která chvíli odolávala se slovy, že není sportovní typ.