Senioři v Jižních Čechách

V neděli 11.června 2023 v 10 hodin bylo před naší radnici opět rušno. Téměř 50 seniorů se rozhodlo, že opět budou cestovat. Tentokrát naše cesta vedla do Jižních Čech.  Náš cíl byl hotel Fontána v Hrdonově na Lipně.

Cestou jsme se zastavili v Jindřichově Hradci, kde jsem si “sáhli “ na poledník. Nenápadný pruh z dlažebních kostek na první pohled není nic zvláštního, přesto je spoustu let jednou z největších jindřichohradeckých atrakcí. Podle legendy si při jeho překročení máte něco přát a přání se vám splní.

Další zajímavostí tohoto města je unikátní aqua show, která je druhá svého druhu v Evropě. Je  spuštěna každý den vždy v celou hodinu. Kombinace světelných efektů, videoprojekce a obrazců za pomoci padající vody poskytuje nádhernou podívanou.

Během pobytu s polopenzí jsme denně dělali celodenní výlety. Prohlédli jsme si zajímavý  zámek Dub v Dubu u Prachatic. Ten vlastní a opravují současní majitelé, baronka Jana-Marie di Battaglia s manželem Jaroslavem di Battaglia.  Paní baronka, která se se všemi osobně přivítala, nás rovněž zámkem provázela.

Rovněž jsme navštívili zámek Kratochvíle, zámek Hluboká , jadernou elektrárnu Temelín, klášter ve Vyšším  Brodě , kostel v Kájově,  byli jsme i na Stezce korunami stromů Lipno . Toto je celorepublikový unikát a první stezka svého druhu v České republice a je unikátním doplněním Lipna.

Pochopitelně jsme se projeli i   lodí po Lipně. Večer před odjezdem jsme si mohli zazpívat i zatančit při živé hudbě….

Cestou domů jsme se   zastavili v krásné  Třeboni ,městu rybníků.

Každá zastávka, každý zájezd, měl něco zajímavého do sebe.  Domů jsme se vrátili velmi unavení, ale nesmírně spokojeni.

Všem, kteří rádi cestují a poznávají něco nového, můžeme tento pobyt jenom doporučit.

Hana Práglová, Předsedkyně Seniorklubu Bohumín