11. ročník běhu míru Kladno-Lidice je minulostí

Již po jedenácté uspořádala letos Krajská rada seniorů Středočeského kraje běh míru Kladno-Lidice. Držet tradici jedenáct let není vůbec snadné a beze sporu by to nešlo bez nadšeného dobrovolnického seniorského týmu v čele s předsedou Miloslavem Vajsem. A nešlo by to ani bez podpory partnerů. Tím největším je beze sporu Středočeský kraj, dále pak Památník Lidice a fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, jejíž děkan převzal nad letošním ročníkem záštitu.

Novinkou byla skutečnost, že letos byl běh zařazen do programu platformy Aktivní Česko, která letos vznikla a Rada seniorů u jejího zrodu nechyběla. Stejně tak je Rada seniorů zakladatelem Nadaci Aktivní Česko, kterou v rámci akce propagovala. Věříme, že na startu příští rok potkáme i partnery z Aktivního Česka!

Akci opět moderoval někdejší komentátor Jiří Vaníček, o doprovodný program v cíli se postaraly týmy fakulty BMI i dalšího z partnerů – Auto Šídlo a nechyběla ani herečka Bára Štěpánová. Zatímco se do cíle blížili první závodníci – ti, kteří absolvovali kratší trať – dorazila Lucie Cirkva Chocholová, zastupitelka Středočeského kraje, která zastoupila hejtmanku Peckovou a také místo ní předala pohár hejtmanky.

První závodníci – děti s doprovodem a senioři, kteří trasu šli – dorazili do cíle za slunečného dne, ale běžci, kterých bylo na startu 65 s sebou do cíle přitáhli obří černý mrak. Ten se chvíli jen díval na barevné hemžení, a pak, ve chvíli, kdy první šťastlivci vystoupili na stupně vítězů, začal uvolňovat kapky deště. Než ceremoniál skončil, lilo jako z konve, takže vítězové i ti, co jim ceny předávali, byli pořádně promočení.

Zatímco schováni pod košatými velkými stromy nebo pod stany partnerů čekali, až déšť zmírní nebo ustane, aby účastníci položili kytici k památníku lidických dětí, počítali senioři v útrobách jednoho z vozů výtěžek ze startovného a darů účastníků. 9700 Kč pak slavnostně předali zástupkyním speciální ZŠ a MŠ Korálek, kterou navštěvují hendikepované děti. Ostatně i ty se akce zúčastnily.

Celkem závod absolvovalo na dvě stovky velkých i malých, všichni si zaslouží velké uznání. Poděkování patří i Policii ČR za nepřetržitý doprovod.