Pozvánka na 9. sportovní hry seniorů Jihočeského kraje

Hlavním cílem organizace sportovních her seniorů je podporovat seniorskou generaci v pohybových aktivitách a propagovat pohyb jako součást jejich života. Přiměřená pohybová aktivita seniorům umožňuje zvládání každodenní zátěže bez zbytečných obtíží a přispívá tak k jejich soběstačnosti. Senioři samozřejmě potřebují příjemný prožitek z pohybu i radost z družnosti, která k pohybu patří. Sportovní hry seniorů se proto stávají důležitou společenskou událostí, při které dochází k navazování přátelských kontaktů a k výměně zkušeností z organizování obdobných akcí.

Sportovní hry seniorů Jihočeského kraje se konaly již osmkrát. Sejdeme se opět 20. června 2023 ve Sportovním areálu Sportovní klub policie z. s., České Budějovice, Jiráskovo nábřeží 999/25, 370 01 České Budějovice. Sportovní hry jsou určeny pro seniorky a seniory Jihočeského kraje, kteří v den pořádání soutěže dosáhnou věku 60 a více let.

Při zpracování propozic jsme si dali za úkol prostřednictvím těchto her propagovat sportovní aktivity vhodné pro starší generaci. Tomu také odpovídají disciplíny, které mohou zvládnout různé skupiny seniorů, samozřejmě s přihlédnutím k jejich individuálním fyzickým i zdravotním předpokladům.

Soutěžními disciplínami budou hod granátem/kriketovým míčkem na dálku, běh na 30 metrů s tenisovým míčkem na tenisové raketě, bollo ball, házení kroužků na tyčku, střelba florbalovou hokejkou na florbalovou branku a hod petangové koule na cíl.

Soutěžními kategoriemi budou soutěž smíšených družstev, soutěž žen do 70 let, soutěž žen nad 70 let, soutěž mužů do 70 let a soutěž mužů nad 70 let.

Vítězné družstvo a jednotlivci získají poháry, medaile, drobné věcné dary. Všichni účastníci získají účastnické medaile a drobné dárky. Na závěr hodnocení bude oceněna nejstarší soutěžící sportovkyně a nejstarší soutěžící sportovec.

Záštitu nad sportovními hrami seniorů Jihočeského kraje převzali MUDr. Martin Kuba – hejtman Jihočeského kraje, Doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová – primátorka Statutárního města České Budějovice, JUDr. František Vavroch – předseda Jihočeské krajské organizace České unie sportu a brig. gen. Mgr. Bc. Luděk Procházka – ředitel Krajského ředitelství Policie ČR.

Závěrem bychom Vás chtěli upozornit na jednu změnu. Na základě řady připomínek se mohou v letošním roce přihlašovat do soutěže nejen soutěžní družstva, ale jednotlivci.

Zveme jihočeské seniorky a seniory na 9. sportovní hry seniorů Jihočeského kraje do Českých Budějovic. Senior, který je aktivní, má budoucnost a žije smysluplným životem.

 

Jaroslav Kupsa

Krajská rada seniorů Jihočeského kraje