Povánoční anketa plzeňských seniorů

Před Vánocemi jsme si užívali různé besídky, posezení s přáteli, připravovali dárky pro vnoučata a napekli trochu cukroví. Pak už jsme se těšili na rozzářené oči vnoučat a pravnoučat u vánočního stromku. To je nezapomenutelné, překrásné a dojemné. Po Vánocích jsem se osmělila a zeptala jsem se několika seniorů, co pro ně ve vánoční době bylo nejmilejší, co je jim přihodilo a co je potěšilo . Rozhodla jsem se podělit se s vámi o jejich zážitky.

Alenka ( 88)

Moje Vánoce byly třífázové.

První fáze – Celý rok tvrdím „ jen klidné Vánoce, žádné spěchy, hezký Advent“ a hned prvé prosincové dny začne působit životem usazený rituál nakupování mouky, cukry, máslo, kakao, atd. Jak to stihnu? A ještě dárky!

Druhá fáze – Vyrazili jsme se synem nasát vánoční atmosféru na plzeňské náměstí. Stojíme pod velkým ruským kolem ( pro mne opravdu hodně vysokým) a mne zcela opojí dětské přání, tolik bych se chtěla svézt. A tak jsem poprosila Ježíška ( alias syna) , aby se se mnou svezl. No, trochu zrozpačitěl, připomněl mi mé občasné závratě apod. A zeptal se, mám-li s sebou prášky. Nasedli jsme a za chvilku jsme se vznášeli ve výšinách a užívali si nádherný výhled. Byl to můj nejkrásnější dárek. A ještě pamlsek za statečnost.

Třetí fáze – Štědrý den byl u nás dvakrát. Z důvodu zaneprázdnění vnučky jsme se sešli 23.12. v restauračním salónku, kde jsme si v pěkné sváteční atmosféře dali večeři a předali dárky. Druhý den zase doma s jesličkami, stromečkem a dárky. Prostě báječné třífázové Vánoce !

Hanina ( 70)

Na Vánočních trzích na plzeňském náměstí jsem si zazpívala se známými zpěváky , Petrem Kolářem a dalšími. Jelikož jsem z muzikantské rodiny, měla jsem radost, že mě kluci poznali a že jsme se po letech sešli.

Doma mě překvapil dárek od vnučky. Připadala jsem si neznale, když jsem vůbec nevěděla, o co jde. Byly to magnetické řasy Iashes. Teď už to vím a čekám na příležitost je vyzkoušet (směje se Hanka).

 

Jana (64)

Náhodou jsem přišla na náměstí právě ve chvíli, kdy ponocný Zdeněk Zajíček troubil z plzeňské věže chrámu Bartoloměje. Bylo to úchvatné.

 

Miládka ( 90)

Moc jsem se těšíla na štědrovečerní večeři. Byla výborná jako vždy , bramborový salát a ryba.

 

Dana ( 70)

Byla jsem se podívat na náměstí , když byl ukládán do jesliček Ježíšek za přítomnosti biskupa Tomáše Holuba.

 

Ema ( 83)
Stále vzpomínám na krásnou oslavu dvou našich jubilantek a na veselé vánoční posezení v našem klubu v Doře. Doma to tak moc neprožívám, ale mám výdy radost, když se sejde celá rodina.

Ota ( 78)

Na Vánoce mi Ježíšek přinesl tuto zprávu: „ Je nám ctí Vám oznámit, že závodnice našeho Krasobruslařského klubu Západ Majda Jančová si vybojovala účast na zimní Olympiádě dětí a mládeže, která se uskuteční koncem ledna v Královéhradeckém kraji. Moc gratulujeme. Majdo, držíme palce!“ Majda je moje vnučka, jsem na ni moc pyšný. Ale i ostatní má vnoučata mi přináší spoustu radosti.

Deset dalších tázaných trápila celé vánoční prázdniny chřipka.