Plzeňské oslavy vzniku republiky

Vzpomínkové setkání u příležitosti 104. výročí založení republiky se uskutečnilo v pátek 28. října  2022 na náměstí T.G.Masaryka v Plzni, v bezprostřední blízkosti sochy T.G.Masaryka.

Oslavy výročí založení Československa v Plzni se účastnili představitelé Plzeňského kraje hejtman Rudolf Špoták a statutární náměstek hejtmana Petr Vanka, nově zvolený primátor města Plzně Roman Zarzycký, poslanci Parlamentu ČR, Senátu a další čestní hosté, zástupci společenských organizací vč. RS PK a veřejnost. Klíčové projevy přednesli hejtman Plzeňského kraje a primátor města Plzně.

Součástí vzpomínkového setkání kromě uctění výročí položením věnců a květin představiteli klíčových organizací byl i slavnostní slib nových strážníků Městské police Plzeň.

Oslavy vzniku republiky zahrnovaly celkem na 40 akcí, jako např. Průvod světel, ohňostroj atd.

Pozn.

Historie památníku Národního osvobození se sochou T.G. Masaryk v Plzni patří  nejkomplikovanějším u nás, i když nebudeme zacházet do podrobností – uschování části sousoší, likvidace, nová výroba.   V roce 1925 rozhodla městská rada o realizaci, 28. října 1928 slavnostní odhalení. 25. června 1940  odstraněn a 28. 10. 1945 znovu  odhalen. 1.  června 1953 byl pomník znovu odstraněn a zničen. 28. října 1991 odhalena socha T.G.M. a 1. června 1999 byla odhalena replika sousoší.

Karel Knap