Fifejdský víceboj

Nepřízeň počasí donutila organizátory letošního Fifejdského víceboje přesunout soutěž do náhradního termínu, ale pak to vyšlo na sto procent! Za příjemného jarního slunečného počasí se milovníci seniorského sportování sešli ve sportovním areálu TJ Ostrava a pustili se do šesti připravených seniorských disciplín. Jednou z disciplín byl DISK GOLF. Disky byly odehrávány z mety, aby následně, v co nejmenším počtu odhozů, byly umístěny do disk golfového koše. Ale nebylo to tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. V cestě stály různé překážky a ke koši to bylo více než šedesát metrů…

Nejúspěšnějším diskgolfistům se disciplínu podařilo zdolat na tři pokusy, jiným třeba až na šest… Další disciplínou byly již tradiční ŠIPKY. I tato disciplína měla svá úskalí, zejména když zafoukal boční vítr… Pořadatelé víceboje nemohli opomenout oblíbenou disciplínu – BOLLOBAL, ani HOD GRANÁTEM NA PLOŠNÝ CÍL… Jednou z nejoblíbenějších seniorských sportovních disciplín je bezesporu PÉTANQUE. Ve víceboji byl zařazen hod pétanqueovou koulí na přesnost. Samozřejmě, že rozhodčí dbali na základní pétanqueová pravidla, jako je například technicky správný odhoz koule. Ale to již ostravští senioři mají dávno v krvi a též  v rukou… Bezesporu nejnáročnější byla poslední disciplína víceboje. Jelikož LUKOSTŘELBA byla pořadateli sportovních her Rady seniorů České republiky zařazena na pořad soutěže, nemohli jsme ji opomenout ani v letošním ročníku Fifejdského víceboje. Jen jsme k ní přistoupili trochu originálněji ve snaze, co nejvíce se přiblížit podmínkám lukostřeleckých soutěží. Nejen muži ale i ženy se s touto náročnou disciplínou řádně popasovaly.

Jak se u nás – sportovců – říká: Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se! To zaznělo i v rámci závěrečného přátelského posezení účastníků Fifejdského víceboje v roce 2022. Organizátoři víceboje děkují všem rozhodčím a partnerům – Městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a statutárnímu městu Ostrava. Jedna z nejúspěšnějších žen – střelkyň Anička Tihelková, mimo jiné bronzová medailistka ve své kategorii, si s lukem a šípy dobře rozuměla… I vítězka kategorie nejzkušenějších žen neměla s kulem a šípy žádný problém… Ani silný protivítr Majce Darmovzalové nezabránil v trefení terče.

Na závěr reportáže představujeme tři nejúspěšnější ženy. Tentokrát bez sportovního náčiní, pouze s medailemi na krku: Vítěznou Majku a bronzovou Aničku jsme již představili výše. Zbývá představit tentokrát stříbrnou Katku Videnovou z ostravské organizace Senioři ČR.