Seniorská obálka pomáhá zachraňovat životy seniorů už tři roky

Seniorská obálka bezmála tři roky pomáhá nejen seniorům v situacích ohrožení zdraví nebo života v jejich domácím prostředí. V případě potřeby pak pomůže složkám Integrovaného záchranného systému (dále jen IZS) urychlit záchranu života. Nyní jde do světa kapesní verze tiskopisu. Seniorskou obálku Mini může mít každý u sebe.

Seniorskou obálku neboli I.C.E. kartu (přeloženo z anglického In Case of Emergency – „Použít v případě nouze“) vytvořil projekt Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ve spolupráci s Jihomoravským krajem, především s jeho zdravotnickou záchrannou službou a dalšími složkami IZS v červnu 2018.

Díky úspěchu „domácí“ Seniorské obálky, kterou senioři umísťovali ve svých domovech na vnitřní stranu vchodových dveří či dveře lednice, se projekt Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň rozhodl udělat také menší, kapesní verzi této obálky. Mini verze se díky svým rozměrům necelých 8 x 10 centimetrů vejde pohodlně do peněženky či kapsy. Senior, člověk se zdravotním postižením či omezením nebo řidič ji tak může mít neustále při sobě.

„Seniorská obálka prokázala od začátku svůj důležitý význam v praxi zdravotníků. Známe případy, kdy výrazně urychlila pomoc a následnou péči. V tomto roce, spojeném s pandemií covid-19, její úloha ještě vzrostla. Aktuálně například dobrovolníci předávají obálku seniorům společně s nákupy. Seniorská obálka slouží lékařům jako návod pro rychlé získání nezbytných informací o ošetřovaném. Novou verzí této obálky také reagujeme na probíhající očkování seniorů, mini verze je doplněna o údaj očkování,“ dodala hlavní iniciátorka Seniorské obálky Dana Žižkovská, koordinátorka projektu pro Jihomoravský kraj.

Tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová uvedla: „Pro naše zdravotníky je Seniorská obálka jednoznačně přínosem, rychle se tak dostanou k aktuálním informacím o zdravotním stavu pacienta, to pochopitelně usnadní jejich zákrok na místě. Od starších lidí navíc máme zpětnou vazbu, že už samotná přítomnost obálky v jejich domácnosti jim přináší klid a psychickou pohodu. Berou to tak, že správně vyplněný tiskopis bude v případě poskytnutí přednemocniční péče významnou pomocí.“

 

Kam pro ni?

„Těší nás, že se seniorská obálka uchytila v domácnostech nejen seniorů a plní účel, ke kterému byla vytvořena, a tím je pomoc seniorům. Děkujeme všem krajům a spolupracujícím organizacím v České republice, jako jsou poskytovatelé sociálních služeb, knihovny a seniorské organizace, protože bez jejich pomoci by nebylo možné ji mezi potřebné distribuovat. Budeme rádi, když bude spolupráce a šíření obálky v tomto duchu pokračovat také u její menší verze, která je dostupná na webových stránkách projektu seniorivkrajich.mpsv.cz,“ sdělila odborná gestorka projektu Michaela Vodrážková.

Seniorské obálky získají zájemci buď na svém krajském, městském či obecním úřadě, u poskytovatelů sociálních a zdravotnických služeb, v knihovnách, seniorských klubech, nebo si je mohou zdarma stáhnout v souborech ke stažení na webových stránkách projektu https://seniorivkrajich.mpsv.cz. Tam najdou i pokyny k jejímu vyplnění a užívání. „U obálky mini doporučujeme tisk na tvrdší papír. Seniorské obálky jsou určeny všem, kdo o ně mají zájem, bez ohledu na věk,“ shodují se tvůrci.

Ke stažení je i zde - Seniorská obálka ke stažení