Sputnik ano, nebo ne? Jaký je váš názor?

Před více než měsícem, přesně 2. února 2021 byly v britském odborném časopise The Lancet publikovány předběžné výsledky klinických zkoušek vakcíny Sputnik V ve třetí fázi klinických testů (PCR testy ve srovnání s placebo skupinou). Prokázala se její bezpečnost a účinnost přes 90 procent. Během klinických testů nebyly zaznamenány smrtelné komplikace. Článek v časopise Lancet uvádí, že vakcína prokázala účinnost i u starších lidí. Třetí fáze klinických testů se zúčastnilo téměř 20 000 osob, z nichž tři čtvrtiny dostaly vakcínu. Od začátku testů se 16 naočkovaných lidí nakazilo koronavirem, v kontrolní skupině, která očkování nedostala, to bylo 62 osob. Při podání dvou dávek látky účinnost dosáhla 91,6 procenta. V testech se také prokázalo, že látka zabránila rozvoji středních a těžkých projevů nemoci covid-19. „Uvedené výsledky jsou jasné a vědecký základ očkování byl prokázán,“ uvedli v komentáři zveřejněném v časopise Lancet profesoři Ian Jones a Polly Royová.

V uplynulém čase se navíc objevily informace o tom, že látka je účinná i proti jihoafrické mutaci koronaviru. Faktem je, že Sputnik V je povolen k použití ve více než čtyřech desítkách států a oblastí, včetně Maďarska, Argentiny, Spojených arabských emirátů, Myanmaru, Palestiny nebo Srbska. Na Slovensku se však kolem této vakcíny strhla debata více než vášnivá a otřásla se i vláda. Premiér Igor Matovič argumentuje, že je třeba zrychlit očkování a zachránit tak lidské životy, koaliční partneři z vlády však pochopení pro tento krok nemají. Stěžují si, že o nákupu neměli informace a netají se tím, že k němu mají vážné výhrady.

A co vy, nechali byste se vakcínou Sputnik V naočkovat? Hlasovat můžete přímo na stránce Rady seniorů v naší anketě, své názory můžete posílat i na mail rscr@rscr.cz nebo dobasenioru@rscr.cz.