Šéf Klubu seniorů Šafařík dostane medaili od hejtmana Štěpána

Tu medajli, daj-li ji mně anebo nedaj-li. Chtělo by se zanotovat s Antonem Špelcem – ostrostřelcem v podání komika Vlasty Buriana. „A vidíte, oni mně tu medaili dali,“ směje se dvaadevadesátiletý předseda trutnovského Klubu seniorů Miroslav Šafařík. V této souvislosti naráží na několik svých nominací na Kulturní cenu města Trutnova. Tu však nedostal.

Zpráva, kterou v těchto dnech obdržel, byla pro něj velkým překvapením. Při slavnostní příležitosti Dne vítězství a Dne Královéhradeckého kraje, který se koná zítra na Pivovarském náměstí v Hradci Králové, ho pozval hejtman Jiří Štěpán, aby mu osobně předal Pamětní medaili hejtmana Královéhradeckého kraje.

„Kraj si velice váží práce a přínosu lidí, kteří se dlouhodobě a úspěšně snaží zlepšovat život jeho obyvatel, zasloužili se o jeho rozvoj či o jeho vynikající propagaci. Mezi tyto osobnosti podle mého názoru patříte, a proto jsem se rozhodl vám tuto medaili udělit,“ napsal Šafaříkovi hejtman.

Jak nám sdělil předseda Klubu seniorů, ocenění si moc váží. Bohužel ze zdravotních důvodů si nebude moci zítra v Hradci Králové medaili z rukou hejtmana osobně převzít. „Velmi mě to potěšilo a byl jsem upřímně překvapen, že mě pan hejtman ocenil,“ řekl Šafařík, který měl Štěpána jako hlavního hosta na nedávné besedě Klubu seniorů.

Udělení ocenění v podobě medaile hejtmana zároveň považuje za osobní satisfakci. „Ano, je to pro mě velká satisfakce a udělalo mi to neskonalou radost. Když mě za mou dlouholetou práci pro seniory neocenilo město Kulturní cenou, tak mě teď ocenil Královéhradecký kraj. Jsem rád, že si kraj letošní osmadvacáté výročí našeho trutnovského klubu uvědomil,“ uvedl Šafařík. Ten v roce 2014 převzal od města za svou práci Čestné uznání městské rady.

Za téměř třicet let existence Klubu seniorů bylo pod Šafaříkovou taktovkou uspořádáno více než 900 besed s různými nejen regionálními osobnosti, ale i významnými hosty v celostátním měřítku. Pozvání přijali například bývalý prezident Václav Klaus a mnoho dalších osobností ze společenského, kulturního i politického života země. Kromě toho se odehrálo zhruba 500 zasedání.  „Moje předsednictví se už chýlí ke konci nejen vzhledem k mému věku i zdravotnímu stavu,“ dodal Miroslav Šafařík.

Hynek Šnajdar
hynek@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek, Královéhradecký kraj