JSEM DŮCHODCE A DÍKY Svazu postižených civilizačními chorobami SE NENUDÍM

Jsem členkou Svazu postižených civilizačními chorobami v Táboře a náš spolek má velmi dobré podmínky pro činnost různých zájmových kroužků. Díky G-centru v Táboře můžeme denně využívat prostory v Klubovně důchodců v Helsinské ulici na Sídlišti nad Lužnicí. Od naší předsedkyně Alenky Hudečkové dostaneme plán  akcí na celý měsíc a pak už je jen na nás, kterou z nich si vybereme. Plán našich akcí také visí na autobusovém nádraží v Táboře.

Ženám, které mají rády ruční práce, jsou určeny pravidelné Tvořivé úterky. Chodí sem i nečlenky nebo
členky LKŽ. Dokážeme vyrobit různé pěkné věci : ozdobné kytičky, náramky, šálku pletenou na prstech ruky, šálku pletenou na ruce, pantofle, síťovku a jiné věci.V současné době se připravujeme na svátky jara – Velikonoce. Už umíme různě ozdobit vajíčko např. perlovkou, kytičkami a podobně, a teď se učíme drátkování – v současné době drátkujeme vajíčko a budeme tvořit vajíčko v kloboučku. Trénujeme nejen ruce, ale také mozek.  Každý druhý čtvrtek máme trénink paměti, který vede naše
předsedkyně. Chodíme na něj velmi rádi ( i pánové), protože si procvičíme paměť, ale také se dobře pobavíme, hlavně při čtení našich písemných. domácích úkolů.

Pátek  odpoledne patří těm, kteří rádi hrají společenské hry, hrajeme karty, domino, člověče nezlob se a také jiné hry, třeba vrchcáby nebo máme kvízy.  Ale nemyslete si, že jen sedíme na klubovně a pleteme nebo hrajeme hry. Pojedeme na 5.krajské sportovní hry seniorů v ČB 5.června a tedy také sportujeme a budeme trénovat na 1.Táborské sportovní hry seniorů, které budou 18.září. Samozřejmě také cvičíme a budeme chodit od dubna cvičit na cvičební stroje na hřiště seniorů, jakmile se hřiště otevře. Chodíme také na bowling a od dubna začínáme opět dvakrát týdně pétanque.

Společně navštěvujeme výstavy, chodíme na společné vycházky po okolí Tábora a jedenkrát za měsíc máme i výjezdní vycházku. Třeba teď 10.března byla komentovaná prohlídka s paní Šechtlovou v Galerii u radnice a velmi se vydařila. 22.března bude ve spolupráci vycházka s diabetiky – povede paní Rathouská a půjde s námi náš pan Hudeček, který vede vycházky u nás.

Máme také dramatický kroužek Fialka, se kterým jsme nacvičily několik scének. I když nám tři členky onemocněly, úspěšně jsme s nimi  vystoupily na MDŽ.Také míváme posezení při harmonice, které se všem velmi líbí.  Každý z nás si může vybrat  vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a zálibám akci, které se chce zúčastnit. Je velmi důležité nesedět sám doma, ale jít mezi lidi, popovídat si nebo se projít.

 

Napsala: Helena Valešová