Dobrá věc se podařila

Nemám tím pochopitelně na mysli sborový zpěv z opery Prodaná nevěsta, který opěvuje, že dobrá věc se podařila a věrná láska zvítězila, ale konstatování, že se daří úspěšně naplňovat plán, který si pro letošní rok stanovil spolek  Svaz postižených civilizačními chorobami v Táboře.

Svaz se stará se o smysluplné využití volného času svých členů, kterými jsou převážně důchodci. Tento měsíc uspořádal týdenní ozdravný pobyt do Wellness relax areálu v Hnačově v podhůří Šumavy poblíž Klatov. Místo leží poblíž vesnice a velkého rybníka stejného jména. Z čeho je odvozen název nevím, ale každopádně nás nikdo nenaháněl k účasti ani k aktivitám.

To, co se nám především líbilo byla krajina, ve které se celé zařízení nachází.

Je až za obcí na samém konci rybníka v širokém údolí mezi lesy, cesta dále už nevede žádná. Součástí pobytu bylo také několik lázeňských procedur podle vlastního výběru. Naprostá většina  účastníků poctivě každé ráno cvičila a stejně tak se zúčastňovala vycházek po okolní přírodě a zajímavostech. Navštívili rodný dům Františka Křižíka v nedaleké obci Plánici, či zříceninu tvrze v Zavidově.

Na neděli byl připraven celodenní zájezd do Klatov a Domažlic. V Klatovech jsme navštívili barokní lékárnu U bílého jednorožce, stálou expozici skla nebo jsme alespoň nahlédli do zrenovovaných prostor katakomb. V obou městech je mnoho krásných památkových objektů a ty jsme si prohlíželi většinou samostatně.

Účastníci pobytu nelenili ani v podvečer, hráli na hřišti v areálu různé hry – např. minigolf a pétanque.

Jeden večer byl vyplněn programem z vlastní autorské dílny scénkami a výstupy. Další večer byl dokonce taneční, k poslechu a tanci hrála skupina Duo Relax a to především písničky našeho mládí. No a poslední večer před odjezdem jsme shlédli čerstvé obrázky z končícího pobytu, o které se postarala Alena Hudečková a Růžena Havlová.

To, co nám zůstane zřejmě nejvíce ve vzpomínkách je krásné místo pobytu, krajina a kouzelný pohled na tmavé noční nebe plné hvězd. Díky za pěkný týden.

Napsala: Ludmila Kopečková