Výjezdní zasedání Rady seniorů Plzeňského kraje

U památníku J.Š.Baara na Výhledech

U památníku J.Š.Baara na Výhledech

Výjezdní zasedání rozšířené Rady seniorů Plzeňského kraje proběhlo ve dnech 27.- 29.6.2016 v obci Babylon na Chodsku. Výjezdní zasedání je výhodné pro podrobnější prodiskutování některých otázek, protože je více času, je možné přizvat další účastníky a je také vhodné jednání rozložit do několika časových úseků. Mezi jednotlivé bloky jednání lze vložit i krátké vycházky či výlety.

Jednání RSPK bylo orientováno na interní otázky RS, organizační záležitosti, vazba na Ústav sociálního a posudkového lékařství LF UK v Plzni, beseda s poslancem.

RSPK se zabývala zejména následujícími otázkami – hodnocení I. pololetí (kladné), prohlášení RSCR k nadcházejícím volbám (kritické připomínky), problémy s poskytovateli slev v rámci akce Senior pas, info k seniorským hrám v Praze 4, Kulatý stůl 9/2016, kulturně společenské akce v II. pololetí. Další jednání se zástupci organizací se sídlem v Klatovech o problémech a možnostech řešení při zakládání Městské rady seniorů.

Zástupci Ústavu sociálního a posudkového lékařství LF UK v Plzni hovořili o politice zaměstnanosti a soc. zabezpečení s orientací na přípravu pro další etapu života – aktivní stáří. Kritická vyjádření se týkala i rozvírajících se nůžek mezi platy a důchody. Rovněž byl představen program Univerzity třetího věku 2016 – 2018, vč. výuky jazyků se zdůrazněním  skutečnosti, že cizí jazyk je pro kondici mozku větší podporou než křížovky.

Poslanec Karel Šídlo hovořil o problémech práce v poslanecké sněmovně, zejména zdůraznil těžiště práce ve výborech. Hlavní část diskuse byla zaměřena na dopravu – rychlá železniční doprava vč. často předimenzovaných hlukových zábran, ale i o nedostatku informací o stavu jednání o TTIP.

V průběhu zasedání byl časový prostor také na návštěvu Čerchova, pomníku J.Š.Baara na Výhledech a dřevařského muzea v nedaleké Peci. Velkým přínosem krátkých výletů byly mimořádně fundované komentáře odborníků a zároveň pamětníků. Výjezdní zasedání bylo zakončeno vystoupením Konrádyho dudácké skupiny v úsporném složení.