Slovo předsedy krajské Rady před volbami

Alois Malý

Alois Malý

Vážení spoluobčané, vážení senioři, přátelé.

Blíží se doba voleb do krajského zastupitelstva, což mě vede k tomu vás seznámit proč jsem se rozhodl, po dlouhém váhání, kandidovat do zastupitelstva za stranu Severočeši.cz. Mnozí mě znáte, jezdím po kraji a navštěvuji vaše kluby seniorů, přesto mi dovolte pár slov.

Zhruba před 10 roky padlo na předsednictvu rady seniorů ČR (RSČR), jsem místopředsedou tohoto celorepublikového uskupení 27 největších seniorských organizací, rozhodnutí vytvořit v krajích Krajské rady seniorů (KRS). RSČR jedná s vládou, s ministry a předsedy velkých politických stran. Implementovat sliby od těchto osob do krajů a konkrétně do seniorských klubů je velmi složité. Každý kraj jedná samostatně, na doporučení svých stranických centrál nedá. Proto byl vznik KRS v krajských městech ČR, nutností. Samozřejmě nebylo to nic lehkého. Vytvořit přípravní výbor, zmapovat v kraji celorepublikové seniorské organizace a velké kluby, zvolit předsedu KRS a postupně doplňovat KR o zástupce z okresů, aby měly svoje zastoupení v rámci kraje, byl nadlidský výkon. Nutno podotknout, že všichni členové KRS, vše dělají ve svém volném čase bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu. Na prvním jednání za účasti předsedy RSČR Dr.Pernese a paní hejtmanky Vaňhové jsem byl tajnou volbou zvolen za předsedu KRS ÚK. Tuto čestnou funkci, bez nároku na honorář, vykonávám už dvě volební období.

Každý začátek je těžký. Bylo nutno přesvědčit vedení kraje, že KRS není jen skupinka lidí, která žádá pro seniory o peníze, ale že skutečně pomáhá klubům v jejich nelehké práci a v rámci možností poskytuje finanční příspěvky z kraje na sportovní, kulturní, společenské a jiné akce což se, díky bohu a vstřícným lidem, povedlo. Mohu zodpovědně říci, že KRS vstoupila ve známost jak vedení kraje, tak ve známost starostů a dalších vedoucích pracovníků kraje, okresů a obcí.

Přesto, že spolupráce s vedením kraje je na dobré úrovni, je samozřejmě plno věcí, které by bylo nutno v kraji pro seniory, tělesně postižené a další, udělat. Toto si uvědomilo vedení Severočechů.Cz a nabídlo mě místo na kandidátce své strany. Přesvědčil jsem se, že být členem zastupitelstva – jsem zastupitelem města Most za Severočechy je přínosem a že mohu tak lépe ovlivňovat konkrétní věci ve prospěch seniorské populace.

Proto jsem přijal nabídku kandidovat do zastupitelstva kraje za Severočechy.cz. Musím podotknout, že tato strana byla jedinou, která si jak v Mostě, tak i nyní na krajské úrovni uvědomila, že senioři jsou velikou skupinou lidí, kteří sice už většinou nepracují, ale mají potřebu se scházet, kulturně i jinak se vzdělávat a jsou ochotni v jakémkoliv směru pomoci své obci, městu a kraji. Jedním slovem, senioři jsou velikou volební silou. Každá obec nebo město, které si toto uvědomilo a umožnilo seniorům spoluúčast na děni ve městě zjistilo, že to je ku prospěchu jak samotných seniorů, tak hlavně ve prospěch celé obce, města.

Vážení přátel, bylo by mnoho věcí, které bych chtěl říct, není na to bohužel místo. Budu jezdit na volební mítinky po kraji. Není v lidských silách se účastnit všeho. Proto Vás prosím, zamyslete se jakou stranu volit a koho volit. Nedejte na sliby velkých politických stran. Za 10 let, co dělám místopředsedu RSČR v Praze, kde každý rok jednáme jak s vládou tak s ministry, se sliby málo kdy splnily. RSČR navrhla zákon o minimálním důchodu, zákon o seniorech dle Rakouského vzoru. Oba zákony jsme projednali s předsedy politických stran, bez úspěchu. Jen slova – bylo by to zapotřebí, projednáme to a konec.Také každoroční jednání o valorizaci důchodů. Opět jen sliby – zasloužíte si to, navrhneme 300 Kč ale skutek utek. Budu rád, když budete volit Severočechy.cz a mě, děkuji Vám předem.

S úctou a s přáním mnoho životních úspěchů, Malý Alois