Hodnocení spolupráce s hnutím ANO

Šéf hnutí Ano Andrej Babiš

Šéf hnutí Ano Andrej Babiš

Rada seniorů ČR má podepsanou dohodu o spolupráci se čtyřmi politickými subjekty. Každý rok se představitelé Rady seniorů se zástupci těchto subjektů scházejí, aby vyhodnotili spolupráci v uplynulém období.

První z letošních hodnotících schůzek se odehrála na půdě ministerstva financí, z čehož je asi jasné, že se hodnotila spolupráce s hnutím ANO. To zastupoval jeho šéf Andrej Babiš a také poslankyně Radka Maxová, která má v hnutí seniorskou problematiku pod palcem.

Bohužel již od počátku bylo jasné, že se ani zdaleka nepodaří probrat všechny  body a bude tedy třeba se sejít ještě jednou. Na vině byl nabitý program pana ministra Babiše. Schůzka, která předcházela jednání se zástupci seniorského hnutí se totiž nečekaně protáhla, a poté musel Andrej Babiš do sněmovny.

Dr. Zdeněk Pernes v úvodu poděkoval za aktivity hnutí ANO ve prospěch seniorského hnutí. Právě díky jeho iniciativě se podařilo prosadit bezplatné očkování seniorů starších 65-ti let proti pneumokokovým infekcím, a také jsou senioři zaneseni do zákona o obětech trestných činů jako zvlášť zranitelná osoba. Připomněl ale, že Rada seniorů usilovala o statut zvlášť zranitelné osoby podle slovenského vzoru, což by v praxi mělo znamenat automaticky trestní sazbu v horní hranici u jednotlivých činů.

Otevřená zůstává také podpora hnutí ANO zákonu o seniorech, který RS ČR vypracovala. Jednoznačnou odpověď, zda zákon hnutí podpoří či nikoli na této schůzce nedostala a bude se k ní tedy vracet v dalším termínu.

Statutární místopředseda Ing. Oldřich Pospíšil pak znovu připomněl požadavek na obnovení slevy na železnici, kterou zrušil ministr financí Miroslav Kalousek. Zde doporučil ministr financí jednání s ministrem dopravy Ťokem, slíbil ale, že se na problematiku podívá. Oldřich Pospíšil poté znovu otevřel otázku zařazení Mezinárodního dne seniorů do kalendáře mezi významné dny. Nakonec seznámil Andreje Babišem s projektem Turistiády 2018, který připravuje Svaz důchodců ČR spolu s Jednotou důchodců na Slovensku u příležitosti 100. výročí založení ČR.

Schůzka skončila po necelých dvaceti minutách s tím, že se obě strany nad hodnocením dohody sejdou ještě jednou.