Sportovní hry seniorů Plzeňského kraje 2016

Start běhu s tenisovou raketou a míčkem

Start běhu s tenisovou raketou a míčkem

Sportovní hry seniorů, které proběhly v Plzni dne 21.5.2016, iniciovala a zajišťovala Rada seniorů PK (RSKP). Na přípravě a realizaci se významnou měrou podílelo regionální dobrovolnické centrum Totem RDC, v přípravném výboru byli kromě představitele RSPK také zástupci dalších členských organizací RSPK, zejména jejich sportovně založení členové.

V přípravné fázi byl zpracován podrobný program, který zahrnoval podmínky pro soutěž – věk závodníků, každý tým nominoval i rozhodčí, forma a datum přihlášení, disciplíny vč. náhradních pro „mokrou“ variantu, hodnocení výkonů závodníků, místo konání atd.

Seniorské hry zahájil dne 21. 5. 2016 v 9.00 předseda Rady seniorů Plzeňského kraje Leoš Jochec, který uvítal účastníky her a jmenovitě uvítal i hosty – předsedu Rady seniorů České republiky Zdeňka Pernese, hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse, náměstka hejtmana pro sociální oblast Zdeňka Honze, ekonomického náměstka primátora Plzně Pavla Kotase, místopředsedu Svazu důchodců ČR Ivana Vodáka.

V den konání her bylo velmi pěkné, slunečné počasí a nebylo tedy nutné sahat po „mokré“ variantě. Soutěžní disciplíny probíhaly na hřišti při 1. ZŠ s mimořádně dobrým povrchem běžeckých drah i fotbalového hřiště, který si vyžádal drobné úpravy disciplín (místo hodu granátem hod kriketovým míčkem, trekingové hole bez vyjádřených ocelových hrotů). Her se účastnilo 9 družstev z 10 přihlášených.

Po slibu závodnic a závodníků následovaly soutěže v jednotlivých disciplínách – petangue, hod kriketovým míčkem na cíl, běh s tenisovou raketou (běh kolem tenisového kurtu s tenisovým míčkem na raketě), běh s gumovým kolečkem, chůze s trekingovými holemi (po běžecké dráze kolem fotbalového hřiště, 400 m). Disciplíny byly voleny s ohledem na celostátní sportovní hry seniorů. Jednotlivá družstva rotovala po příslušných stanovištích. Rozhodčí pečlivě sledovali přesné plnění jednotlivých disciplín a měření časů bylo rovněž spolehlivé – výsledky byly zanášeny do velkoformátových tabulí a závodnice i závodníci mohli své výsledky porovnávat se soupeři. Určité problémy přinášelo hodnocení chůze, obdobně jako při lehkoatletických závodech.

Průběh her sledovali i zástupci sdělovacích prostředků, kteří hovořili s představiteli seniorských organizací, organizátory a samozřejmě i s hosty. Bylo patrné úsilí fotoreportérů zachytit zajímavé výkony seniorských závodníků. Někteří závodníci udivovali svou kondicí, hbitostí a z toho vyplývajícími výkony. V družstvu Domažlic závodil také mnohonásobný vítěz seniorských atletických soutěží ve vrhu koulí a hodu diskem Břetislav Břechka (v letošním veteránském mistrovství Evropy v Anconě získal zlato ve vrhu koulí a stříbro v hodu diskem), který udivoval soupeře i diváky svým zrychlením v běhu. V silových disciplínách (např. mrtvý tah) totiž soutěží v kategorii 120 kg.

Po skončení soutěžních disciplín se soutěžící i rozhodčí odebrali do budovy Totemu RDC, kde čekalo rozhodčí náročné vyhodnocení soutěže a stanovení pořadí v jednotlivých disciplínách, celkové pořadí i pořadí družstev. Závodníky poté čekal oběd a volná beseda.

Ještě před vyhlášením výsledků vystoupil soubor Berušky z 15. ZŠ Plzeň Skvrňany s velmi příjemným pěveckým programem a s vystoupením malých flétnistek. Ve velkém souboru byli dokonce i dva šikovní chlapci.

Po vystoupení Berušek došlo na vyhlášení výsledků v jednotlivých disciplínách. Diplomy i ceny předávali předseda Rady seniorů PK Leoš Jochec a ředitelka Totemu Vlasta Fajferlíková.

Pro jednoduchost uvedeme jen pořadí prvních tří jednotlivců a tří družstev. Při sestavování družstva kraje pro celostátní Sportovní hry seniorů v Olomouci se bude vycházet z výsledků soutěže v Plzni.

Jednotlivci: 1. Verner Ladislav, NRS Domažlice, 2. Chloubová Marieta, AS Rozvoj Plzeň, 3. Nováková Marta, Totem

Družstva: 1. NSR Domažlice 2. AS Rozvoj Plzeň 3. Totem

Po rozdělení cen vystoupila taneční skupina Hanka z Domažlic a pak dostala prostor Seniorkapela Totemu.

 Karel Knapp