Jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou

 

Poprvé od doby, co jako historicky první žena usedla do primátorského křesla v hlavním městě Praze, přijala Adriana Krnáčová zástupce Rady seniorů ČR. V prostorách Nové radnice se s ní sešel předseda Rs ČR Dr. Zdeněk Pernes a šéfka Krajské Rady seniorů hlavního města Prahy Ing. Dana Steinová.

Primátorka Adriana Krnáčová

Primátorka Adriana Krnáčová

V úvodu jednání poděkoval Zdeněk Pernes paní primátorce za přijetí a vyslovil přání, aby spolupráce s pražskou radnicí, která byla tímto navázána po delší odmlce, fungovala ke spokojenosti všech stran. Poté seznámil Adrianu Krnáčovou a jejího poradce Martina Vodičku s Radou seniorů jako takovou, s její historií, složením, funkcí a společenským postavením. Poté přešel na problematiku Prahy a pražských seniorů. “Praha je třetím největším okresem co do počtu příjemců starobních penzí. Jejich výše je, pravda, nad celorepublikovým, průměrem, ale vzhledem k vysokým životním nákladům, které v Praze jsou není důvod jásat. To, co v Praze trápí seniory nejvíce je nedostatek malometrážních nájemních bytů, zcela nedostačující je i kapacita v domovech pro seniory. Tady vidíme obrovský prostor pro vzájemnou spolupráci. Nejtěžší situaci mají osamělí senioři, jejichž důchody pražské nájmy hravě spolykají.” Zdeněk Pernes připomněl, že Rada seniorů v této souvislosti už celá léta bojuje za přijetí zákona o sociálním bydlení, který by měl výše zmíněný problém řešit.

Poté Ing. Dana Steinová představila sebe, Krajskou Radu seniorů hlavního města Prahy i její činnost a představila rovněž organizaci Aktivní stáří, v jejímž čele stojí a která pod jejím vedením na území metropole působí. Dlužno dodat, že její zaujetí a nadšení, s jakým hovořila, nenechalo paní primátorku chladnou. Dana Steinová rovněž poděkovala magistrátu za dotaci, díky které se bude moci u příležitosti Mezinárodního dne seniorů uskutečnit již tradiční koncert v Obecním domě. Zároveň Adrianu Krnáčovou na akci pozvala. Ta přislíbila, že pokud nebude v té době v zahraničí, ráda přijde, v případě, že by jí pracovní povinnosti účast znemožnily, pošle za sebe jiného zástupce radnice.

Dalším bodem jednání byly volby do Krajské Rady seniorů hlavního města. Letos na podzim končí stávajícímu vedení mandát, což znamená, že je třeba uspořádat konferenci a v jejím průběhu zvolit vedení na další čtyřleté období. Zdeněk Pernes v této souvislosti požádal pražskou primátorku o poskytnutí prostor na tuto akci, ta si předběžný termín zapsala a slíbila zajistit vhodné prostory.

Po necelé hodině Adriana Krnáčová stručně shrnula průběh jednání a se zástupci Rady seniorů se rozloučila. Jak Dr. Pernes, tak Ing. Steinová oceňovali zejména vstříctnost a upřímný zájem pražské primátorky o seniorskou problematiku a vyjádřili přesvědčení, že se stávajícím vedením radnice by se Radě seniorů mohlo velmi dobře spolupracovat.