Jednání s ministrem zdravotnictví

Ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

Ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

V úterý 26. dubna zavítali opět po více než roce představitelé RS ČR v čele s předsedou Dr. Zdeňkem Pernesem za ministrem zdravotnictví MUDr. Svatoplukem Němečkem, MBA. Delegaci RS ČR dále tvořili   Ing. Oldřich Pospíšil – statutární místopředseda a  Prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc.,  předseda zdravotní komise RS ČR. V týmu ministra byli náměstkyně JUDr. Lenka Teska Arnoštová Ph.D či MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA – náměstek ministra zdravotnictví.

V úvodu se ujal slova předseda RS ČR, který poděkoval za přijetí. Na něj navázal  Pavel Kalvach, který vyjádřil podporu Rady seniorů snaze ministra dostat do zdravotnictví více financí mimo jiné i zvyšováním plateb za státní pojištěnce.

Poté řešili přítomní bezplatné očkování seniorů starších 65 let proti pneumokokovým infekcím. Zdeněk Pernes zdůraznil, že Rada seniorů by uvítala, pokud by u starších osob byly používány vakcíny v souladu s doporučením české vakcinologické společnosti, které jsou sice dražší, avšak v této věkové skupině účinnější. Ministr uvedl, že on osobně stanovisko Rady seniorů chápe, nicméně dikce zákona je jasná. Ve snaze vyjít seniorům vstříct oslovil šéfa vakcinologické společnosti s tím, aby své stanovisko vysvětlil i na Státním ústavu pro kontrolu léčiv, který v tomto případě rozhoduje. Pokud by na základě jeho doporučení pro tuto věkovou skupinu SUKL levnější variantu nedoporučil, pak by se otevřela cesta, po níž Rada seniorů volá.

Dále senioři otevřeli otázku povinných zdravotních prohlídek seniorů-řidičů starších 65 let . Zopakovali a vysvětlili svá loňská stanoviska. Totiž že se liší úkony i platby, které jednotliví lékaři provádějí a požadují. Rada seniorů požaduje řídit se okolními zeměmi, například Rakouskem či Německem, kdy o způsobilosti řídit vozilo rozhoduje praktický lékař v rámci běžných preventivních prohlídek a pokud shledá, že senior již vozidlo z nejrůznějších důvodů není schopen řídit, nahlásí to příslušným orgánům. Ministr Němeček označil požadavek Rady seniorů za logický a legitimní. Obě strany se shodly na tom, že prohlídky byly měly být jednotné, jasně určené, a také v rámci preventivních prohlídek bezplatné. Tým ministra však musí prověřit, zda je toto v jeho gesci, v tom případě by připravil příslušnou vyhlášku, nebo zda tato problematika spadá pod ministerstvo dopravy, a v tom případě je třeba dohodnout postup, a to jak praktický, tak legislativní, s ním

Dalším bodem jednání bylo poskytnutí příspěvků na pobyty seniorů v lázních podle slovenského vzoru, o něž již léta usiluje místopředseda Ing. Oldřich Pospíšil. “Já vím, že jste mi loni řekl, že by to mělo jít za ministerstvem práce a sociálních věcí, nicméně paní ministryně mi vysvětlila, že lázně jsou ve vaší gesci. Mně nejde o seniory nemocné, ale o ty telativně zdravé, kterým by příspěvek umožnil týdenní ozdravný pobyt. K tomuto bodu navrhl MUDr. Tom Philipp, že by ministerstvo projednalo možnost přispívat na pobyty pojišťovnám, a to z jejich fondů prevence.

Ministr rovněž informoval Radu seniorů o svém záměru snížit limit pro doplatky na léky u osob starších 70 let, což představitelé spojeného seniorského hnutí uvítali a přislíbili ministru Němečkovi svou podporu.

JUDr. Lenka Teska Arnoštová, Ph.D.

náměstkyně ministra