Hejtman Plzeňského kraje ocenil práci seniorů

Hejtman Plzeňského kraje  Václav Šlajs pozval představitele seniorů kraje na slavnostní setkání, které se uskutečnilo 14. dubna 2016 v sále Zastupitelstva Plzeňského kraje. Mezi pozvanými seniory byli zástupci Rady seniorů Plzeňského kraje, Svazu důchodců, představitelé seniorských organizací a klubů, jejichž členy spojuje bývalé zaměstnání (vojáci, železničáři, škodováci atd.), nebo společné současné zájmy, vč. sportovního zaměření. Některé seniory spojují bohužel i zdravotní problémy.

Společně s hejtmanem se setkání účastnili náměstkyně hejtmana pro oblast investic a příspěvkové organizace JUDr. Zdeňka Lišková, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Mgr. Zdeněk Honz a člen Rady Plzeňského kraje pro oblast kultury a neziskových organizací Mgr. Jaroslav Šobr.

V úvodu setkání hejtman poděkoval seniorům za nezištnou práci, iniciativu a aktivitu zaměřenou na všestranné zkvalitnění života seniorské společnosti i na posilování vazeb s většinovou populací. Uvedl také, že v dnešní době je třeba při rozhodování uplatňovat, nebo alespoň připomínat názor seniorské generace. Rovněž informoval o aktuální situaci v kraji a o postavení Plzeňského kraje v rámci republiky.

Následně předal hejtman děkovné listy a pamětní medaile hejtmana 27 seniorům za aktivní činnost. Jako první obdržel děkovný list Ing. František Hála, emeritní předseda Rady seniorů Plzeňského kraje (93 let). Dále mezi oceněnými byl současný předseda Rady seniorů PK Leoš Jochec a předsedkyně Svazu důchodců v PK B. Šmolíková. Po předání děkovných listů a pamětních medailí jednotlivým seniorům, které bylo doplněno stručnou charakteristikou jejich činnosti, proběhla krátká diskuse, která nebyla zaměřena jen na problémy seniorů, ale dotkla se např. i inkluze ve školství.

Slavnostního setkání se zúčastnily sdělovací prostředky a také současný předseda Rady seniorů PK měl možnost vyjádřit názor v diskusi s redaktorkou televize.

Karel Knap