Jednání s ministrem spravedlnosti

V prostorách klubu ANO v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se sešli zástupci Rady seniorů s ministrem spravedlnosti JUDr. Robertem Pelikánem a jeho stranickou kolegyní Ing. Radkou Maxovou, která dlouhodobě spolupracuje s Radou seniorů a která schůzku na žádost předsedy RS ČR Dr. Zdeňka Pernese zprostředkovala.

Zdeněk Pernes nejprve poděkoval ministru Pelikánovi za přijetí a zároveň za to, že díky němu a iniciativě Radky Maxové se do novely Zákona o obětech trestných činů dostalo ustanovení, podle něhož bude kategorie zvlášť zranitelných obětí rozšířena i o seniory starší šedesáti let. Zdůraznil však, že Rada seniorů ČR to bere jako prvotní počin a stále bude usilovat o statut seniora jako chráněné osoby dle slovenského vzoru, kde pachatelům trestných činů na seniorech hrozí automaticky trest ve vyšší hranici. Ministr na to odvětil, že se domnívá, že soudy s vyšší hranicí trestní sazby v těchto případech pracují i v současné době, že si zkrátka umí poradit, a to na základě ustanovení, v němž se praví, že při výměře trestu se jako k přitěžující okolnosti přihlédne zejména k tomu, že pachatel  spáchal trestný čin ke škodě osoby mladší patnácti let, těhotné, vážně nemocné, vysokého věku nebo nemohoucí. “Domnívám se, že statut seniora jako chráněné osoby sám o sobě nic nevyřeší a nemáme ani zprávy ze Slovenska, že by k úbytku trestních činů páchaných na seniorech ubylo. Navíc mám trochu obavy z toho, že pak by statut chráněné osoby chtěli záchranáři, zdravotníci, učitelé… A nakonec by byli chráněni všichni.” Zdeněk Pernes tedy navrhl, že zjistí od slovenských seniorů statistiky těchto trestných činů a ministr Pelikán souhlasil se slovy, že i on se o získání přesných dat pokusí. Poté se obě strany dohodnou, jak pokračovat.

Ve druhé části setkání se o slovo přihlásil místopředseda RS ČR Ing. Milan Taraba, který hodlal diskutovat o Nařízení vlády  453/2013 Sb., o stanovení podrobností a postupu pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě. Připomněl, že Sdružení nájemníků, v jehož čele stojí, usiluje již dlouhou dobu o vytvoření cenových map pro tyto účely tak, jak je tomu v okolních zemích, například v Německu či Rakousku. Cenové mapy, podle nichž se stanovuje nájemné odrážejí nejen velikost a místo bytu, ale také jeho kvalitu a vybavení. Cenové mapy tvoří města a obce a aktualizují se jednou za čtyři roky. “Pokud bychom cenové mapy měli, nekončily by spory o výši nájemného u soudu, ubyla by agenda. Bylo by rázem jasno. Stejně tak by stát ušetřil několik miliard při výplatách dávek na bydlení.  ”Zcela jistě bych byl rád, kdyby soudům tato agenda ubyla, to ano. Promluvím o návrhu se šéfkou ministerstva pro místní rozvoj, do jejíž gesce tato problematika patří,” souhlasil ministr spravedlnosti. Poté požádal Radu seniorů při řešení dalšího problému, který v posledních letech narůstá, a tím je exekuce a oddlužení, které se stále častěji dotýká i seniorů. Zde představitelé Rady seniorů přislíbili svou aktivní podporu.