Zasedání Krajské rady seniorů Olomouckého kraje

Na svém  zasedání  KRS OL  opět rozšířila svoje řady a schválila  členství  Klubu 60+ Hanušovice, klubu důchodců Úsov a klubu důchodců Kralice na Hané. Hostem zasedání byla Ing. Jarmila Benešová z Českého statistického úřadu, která velmi zajímavou prezentací seznámila přítomné s novou statistickou publikací Senioři v Olomouckém kraji 2015, která částečně vznikala i za pomoci KRS OL a se kterou se můžete blíže seznámit kliknutím na tento odkaz. Dočtete se například, jak roste podíl seniorů ve věku nad 80 let,  jak se zvyšuje naděje dožití, bydlení seniorů, zdravotní péče, sociální služby, Rada vlády pro seniory a stárnutí populace, aktivity seniorů ale také třeba o údajích, které přineslo sčítání lidu v roce 2011 týkajících se seniorské populace.

Velkou částí  jednání mimo jiné byla diskuze, projednání schváleného plánu akcí KRS OL  na rok 2016 a schválení obsahového plánu činnosti. Jak moc se nám podaří tento plán  plnit, bude záležet na tom, zda KRS OL uspěje se svou individuální  žádostí o dotaci na KÚ. V loňském roce KRS OL získala dotaci 25 000 Kč na činnost KRS v Olomouckém kraji, poradenství seniorů, přednášky, semináře, volnočasové aktivity pro seniory v kraji, podporu spolupráce seniorských klubů, spolků i jednotlivců v kraji. Díky maximální podpoře a vzájemné spolupráci KRS s krajským vedením olomouckého kraje po celý rok, byl naplněn očekávaný přínos a to – rozvoj kvality života seniorské populace v Olomouckém kraji a plnění zastupitelské funkce seniorů ve vztahu k samosprávě kraje.

Předsednictvo KRS OL schválilo další návrhy uzavření Dohody o spolupráci s KRS Moravskoslezského kraje a Dohody o spolupráci s Nadací Malý Noe v rámci mezigeneračních vztahů.V loňském roce KRS OL přijala pozvání KRS Moravskoslezského kraje na sportovní hry seniorů v  Havířově a pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje vyslala desetičlenné družstvo, které vzorně reprezentovalo Olomoucký kraj, přivezli jsme dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Letos budeme pořádat  krajské kolo sportovních her seniorů v červnu v Olomouci.

V dubnu očekáváme  čtyřdenní návštěvu ze slovenského Bardějova. Olomouc navštíví v rámci podepsané partnerské  dohodě o spolupráci s KRS OL Jednota důchodců Slovenska z Bardějova. Hlavní část programu návštěvy je Olomouc Flora 2016, zájezd Bouzov, návštěva Loštic a společný  družební večer s představiteli města a kraje.

Další termín zasedání KRS OL bude v březnu, jedním z bodu programu bude seniorské cestování 2016, které se těší u seniorů velké oblibě, o průběhu jednání vás budeme informovat.