Výroční schůze MěRS Domažlice

Výroční schůze Městské rady seniorů (MěRS) Domažlice se konala dne 3.2.2016 v objektu Městského centra sociálních služeb (MCSS). Kromě zástupců všech členských organizací i klubů MěRS a vedení MCSS se výroční schůze účastnil také místostarosta p. Stanislav Antoš, zástupci místní Městské policie, představitelé Krajské rady seniorů PK i zástupci místního tisku. Výroční schůzi řídila tajemnice MěRS paní Jaroslava Kaucká.

Předmětem jednání nebylo jen bilancování širokých aktivit členských klubů v uplynulém roce, ale především diskuse o připravovaných akcích v dalším období. Je pozoruhodné, že se podařilo zejména členkám MěRS zajistit vlastními silami 20 poskytovatelů slev v Domažlicích pro držitele Senior Pasů. Novým členem MěRS se stal také Klub tělesně postižených z Horšovského Týna (170 členů).

Ze širokého spektra připravovaných akcí, které se přímo týkají seniorských organizací lze zmínit jen nejvýznačnější, přičemž standardní akce sportovního, rehabilitačního, kulturního, vzdělávacího a společenského charakteru jsou stále těžištěm jednotlivých organizací. Je vhodné připomenout, že organizace dětských soutěží jsou také součástí náplně MěRS.

Je třeba připomenout, že město Domažlice bude slavit 750 let od založení a připravuje se i poděkování dlouhodobě činným klubům (spolkům), z nichž mnohé mají více než stoletou historii. Náročná bude i příprava celostátního zimního srazu turistů v únoru 2017, mnoho aktivit si vyžádají „ Pohádkové Domažlice“ a rozšíření podílu seniorských organizací při realizaci tradičních Chodských slavností. Velmi sympaticky působí příprava speciálních zájezdů s minimem pěších přesunů pro méně pohyblivé seniory, které bude financovat město. Náčelník a preventistka Městské policie informovali o rozšíření aktivit pro zvýšení bezpečnosti nejen seniorů, ale i dětí, zejména nižšího věku.

Místostarosta p. Stanislav Antoš vysoce ocenil aktivitu seniorů a zároveň zdůraznil, že město při svých rozhodnutích respektuje potřeby seniorů a snaží se vycházet vstříc např. při organizaci místní dopravy (rozšíření linek, zastávky) a také při zajišťování finančních prostředků (granty). Také v Domažlicích mají senioři nad 70 let dopravu zdarma.

Předseda Krajské rady seniorů Leoš Jochec ve svém vystoupení vysoce ocenil mimořádnou aktivitu MěRS v Domažlicích a kromě jiného informoval o aktivitách RS ČR ve vztahu k vládě – podpora seniorů s postižením, problematika valorizace důchodů, zákon o seniorech, včetně financování ze státního rozpočtu.